Vasemmisto http://www.vasemmisto.fi Punavihreä vasemmistopuolue Mon, 22 Dec 2014 10:33:48 +0000 fi hourly 1 Eduskunnan viikko: vain Vasemmisto äänesti arvokkaan vanhuuden puolesta http://www.vasemmisto.fi/politiikka/eduskunnan-viikko/eduskunnan-viikko-vain-vasemmisto-aanesti-arvokkaan-vanhuuden-puolesta/ http://www.vasemmisto.fi/politiikka/eduskunnan-viikko/eduskunnan-viikko-vain-vasemmisto-aanesti-arvokkaan-vanhuuden-puolesta/#comments Fri, 19 Dec 2014 10:59:57 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19120 Eduskunnan 51. viikko: Vain Vasemmisto puolusti vanhuspalvelulaissa oikeutta saada laitoshoitoa, jos se on tarpeen arvokkaan vanhuuden takia.

The post Eduskunnan viikko: vain Vasemmisto äänesti arvokkaan vanhuuden puolesta appeared first on Vasemmisto.

]]>
Viikko kului ensi vuoden talousarvion käsittelyyn täysistunnossa. Ei yllätyksiä.

Vain Vasemmisto puolusti vanhuspalvelulaissa oikeutta saada laitoshoitoa, jos se on tarpeen arvokkaan vanhuuden takia.

EDUSKUNNAN 51. VIIKKO 2014

Vasemmisto elvyttäisi, hallitus, keskusta ja perussuomalaiset eivät

Vasemmiston Kari Uotila vaati talouspolitiikan uudistamista leikkaavasta, talouskasvua hyydyttävästä linjasta työllistävämpään ja talouskasvun käynnistävään suuntaan.  Uotilan mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Euroopan taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) suosittavat säästöjen lieventämistä ja sen tiallle talouden elvytystä.

Uotila vetosi myös kotimaisiin ja ulkomaalaisiin asiantuntijoihin.
– Viime viikolla amerikkalaisen finanssijätin Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter totesi tilanteen järkyttäväksi ja totesi euroalueen ajautuneen omasta syystään massatyöttömyyteen. Hänen mukaansa väärällä talouspolitiikalla ja väärillä ideologisilla valinnoilla on seurauksensa.

Uotila pahoitteli sitä, että Vasemmisto ei ole saanut tukea hallitukselta tai keskustalta ja perussuomalaisilta ymmärrystä elvyttävämmälle talouspolitiikalle mutta asiantuntijoilta sitäkin enemmän.

Uotilan mukaan velkaantumisella on kansaa peloteltu myös kyseenalaisin perustein, kun on verrattu julkista velkaantumista kotitalouksien velkaantumiseen. Sitä paitsi pitää muistaa myös korjausvelka ja hyvinvointivelka.
– Velkaa on ja sitä syntyy monessa muodossa. Vasemmiston mielestä näitä kolmea velkaantumisen muotoa on käsiteltävä kokonaisuutena.

Valtaenemmistö ei halunnut taata vanhuksille arvokasta elämää

Vanhuspalvelulaissa laitoshoitoon pääsy yhtenä perusteena on ollut arvokkaan elämän takaaminen. Hallituspuolueet (kokoomus, sosialidemokraatit, kristillisdemokraatit ja ruotsalaiset) sekä oppositiopuolueista perussuomalaiset, keskusta ja vihreät äänestivät läpi muutoksen, että vanhuksille ei tarvitse taata arvokasta elämää.

Vain Vasemmistoliitto ja muutama perussuomalainen vastusti tätä säästölakia.

Hallitus vei läpi säästönsä budjettikäsittelyssä

Budjettiin ei kuluneen viikon käsittely tuonut muutoksia. Hallituspuolueet ovat saaneet tahtonsa läpi niin etuuksien leikkauksissa, lapsilisän leikkaamisessa kuin säästöissä lukuisilla valtiton ja kuntien tehtäväalueilla. Oppositiossa oleva keskusta, jolla oli oma esitys tuloverotaulukoksi, varmisti hallituksen esityksen läpimenon jakamalla äänet loppuäänestyksessä hallituksen esityksen ja vasemmiston vaihtoehdon välille.

Kyselytunnilla

Torstain kyselytunnilla esillä olivat Suomen talouden suunnan muuttaminen, kulukorvaukset vapaaehtoistyössä, yksinäisyyden lievittäminen, vakoilulta suojautuminen ja ministereiden lepääminen ja voimien kerääminen jouluna.

Istuntotauko

Istuntotauko päättyy tammikuun 13. päivänä.

______

Eduskunnan viikko on Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän sihteerin kokoama katsaus eduskunnan tapahtumiin. Eduskunnan viikko ilmestyy istuntokausien aikana perjantaisin ja siinä kerrotaan Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toiminnasta ja kansanedustajien tekemistä valtiopäivätoimista.

The post Eduskunnan viikko: vain Vasemmisto äänesti arvokkaan vanhuuden puolesta appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/politiikka/eduskunnan-viikko/eduskunnan-viikko-vain-vasemmisto-aanesti-arvokkaan-vanhuuden-puolesta/feed/ 0
Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta! http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/hyvaa-joulua-ja-menestyksekasta-uutta-vuotta/ http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/hyvaa-joulua-ja-menestyksekasta-uutta-vuotta/#comments Fri, 19 Dec 2014 08:09:43 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19118 Jotta jaksamme tehdä ensi keväänä kovasti töitä, pitää myös levätä ja ladata akkuja. Joulun ja uuden vuoden aikana antaa tähän hyvän mahdollisuuden. Tänä vuonna kalenterikin suosii meitä, sillä kaikki pyhät sijoittuvat arkipäiville.

Haluan toivottaa kaikille Vasemmiston jäsenille, kannattajille ja symppareille rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!

The post Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta! appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vuosi 2014 on ollut Vasemmistolle vauhdikas. Aloitimme työmme hallituspuolueena, mutta keväällä jouduimme lähtemään hallituksesta, koska muut puolueet päättivät alkaa leikkaamaan pienituloisten toimeentuloa.

Loppukeväästä saavutimme riemuisan eurovaalituloksen, ensimmäisen vaalivoiton 18 vuoteen. Syksyllä Vasemmisto ”uutena oppositiona” on haastanut niin hallituksen kuin väsähtäneen ”vanhan opposition”. Olemme nostaneet julkisuuteen talouspolitiikan suunnanmuutoksen. Leikkaavasta ja kurjistavasta politiikasta pitää siirtyä elvyttävään ja työllistävään talouspolitiikkaan.

Tämä on näkynyt myös mielipidemittauksissa. Kannatuksemme on sahannut kahdeksan ja yhdeksän prosentin välillä, ollen kuitenkin keskimäärin koko ajan viime eduskuntavaalien tason yläpuolella. Meillä on siis kaikki eväät juhlia vaalivoittoa kevään eduskuntavaaleissa.

Kovalla ja innokkaalla vaalityöllä voimme tehdä saman kuin viime eduskuntavaaleissa ja eurovaaleissa. Nostimme viimeisen viikon aikana kannatustamme lähes prosenttiyksiköllä. Ja jo nyt mielipidemittaukset näyttävät plussaa.

Jotta jaksamme tehdä ensi keväänä kovasti töitä, pitää myös levätä ja ladata akkuja. Joulun ja uuden vuoden aikana antaa tähän hyvän mahdollisuuden. Tänä vuonna kalenterikin suosii meitä, sillä kaikki pyhät sijoittuvat arkipäiville.

Haluan toivottaa kaikille Vasemmiston jäsenille, kannattajille ja symppareille rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!

Paavo Arhinmäki
puheenjohtaja

The post Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta! appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/hyvaa-joulua-ja-menestyksekasta-uutta-vuotta/feed/ 0
Myllykoski vaatii suuryritysten verokikkailua kuriin http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/myllykoski-vaatii-suuryritysten-verokikkailua-kuriin/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/myllykoski-vaatii-suuryritysten-verokikkailua-kuriin/#comments Thu, 18 Dec 2014 11:26:14 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19115 Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 18.12.2014   Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski vaatii suuryritysten verokikkailua kuriin. Myllykoski kirjoittaa blogissaan, että esimerkiksi Fortum on saanut verosuunnittelun avulla 400 miljoonan euron hyödyt itselleen. Jos tuo summa olisi ollut valtion verotulona, olisi valtion ensi vuoden talousarvio paremmissa kantimissa. – Eduskunta tuskailee tällä viikolla valtion tulevan vuoden talousarvion parissa. Jos nyt laitettaisiin […]

The post Myllykoski vaatii suuryritysten verokikkailua kuriin appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 18.12.2014 

 Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski vaatii suuryritysten verokikkailua kuriin. Myllykoski kirjoittaa blogissaan, että esimerkiksi Fortum on saanut verosuunnittelun avulla 400 miljoonan euron hyödyt itselleen. Jos tuo summa olisi ollut valtion verotulona, olisi valtion ensi vuoden talousarvio paremmissa kantimissa.

– Eduskunta tuskailee tällä viikolla valtion tulevan vuoden talousarvion parissa. Jos nyt laitettaisiin maksuun Fortumin vuodesta 2008 saama 400 miljoonan ”verosuunnittelulla” saatu hyöty, voitaisiin sillä perua lapsilisäleikkaus, kansaneläkeindeksin jäädytys ja liikennemäärärahojen leikkaus vuodeksi, kirjoittaa Myllykoski.

Fortum ei ole ainoa suuryritys, joka luistelee verojen maksusta veroparatiisien avulla. Periaatteessa verotuksen välttely on laissa kielletty. Lakia ei kuitenkaan ole sovellettu kansainvälisten konsernien rahoituskikkailuihin.

– Verohallinnon uskottavuus asian selvittäjänä on olematon, sillä eduskunnan apulaisoikeusasiamies on katsoi verottajan rikkoneen lakia sen tutkittua leväperäisesti ja hitaasti Suomen suurimmassa veroparatiisikäryssä, jossa yhteensä 50-60 miljoonaa euroa sijoitettiin verojen välttämiseksi liechtensteinilaiseen pankkiin, sanoo Myllykoski blogissaan.

Veroparatiisien käytön estäminen edellyttää EU-tasoista lainsäädäntöä. Tätä Suomen tulee Myllykosken mielestä vaatia.

Aiheesta lisää Jari Myllykosken blogissa sekä Satakunnan työssä 18.12.2014. http://jarimyllykoski.com/blogi/421-joku-raja-suuryritysten-verokikkailulle

Lisätietoja: Kansanedustaja Jari Myllykoski, puh. (09) 432 3119, jari.myllykoski@eduskunta.fi

 

The post Myllykoski vaatii suuryritysten verokikkailua kuriin appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/myllykoski-vaatii-suuryritysten-verokikkailua-kuriin/feed/ 0
Pekonen kysyi lapsilisäleikkausten vaikuttavuusarvioinnista http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/pekonen-kysyi-lapsilisaleikkausten-vaikuttavuusarvioinnista/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/pekonen-kysyi-lapsilisaleikkausten-vaikuttavuusarvioinnista/#comments Wed, 17 Dec 2014 08:20:35 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19110 Kansanedustaka Aino-Kaisa Pekonen kysyy hallitukselta, onko selvitetty, kuinka paljon säästöjä todellisuudessa syntyi vuonna 1995 lapsiperheisiin kohdistuneista leikkauksista ja mitkä olivat niiden kerrannaisvaikutukset.

The post Pekonen kysyi lapsilisäleikkausten vaikuttavuusarvioinnista appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen tiedote 17.12.2014.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen ministerille lapsilisäleikkausten seurauksista. Siinä Pekonen kysyy, onko selvitetty, kuinka paljon säästöjä todellisuudessa syntyi vuonna 1995 lapsiperheisiin kohdistuneista leikkauksista ja mitkä olivat niiden kerrannaisvaikutukset. Pekonen kysyy myös, onko tehty vaikuttavuusarviota siitä, kuinka nämä nyt tehtävät leikkaukset vaikuttavat tulonjakoon ja eri tuloryhmiin kuuluvien perheiden toimeentuloon.

Lapsilisää leikattiin ensimmäisen kerran vuonna 1995, eikä sitä sen jälkeen korotettu takaisin sille tasolle, missä se oli, kun sitä leikattiin. Syksyllä 2014 päätettiin jäädyttää lapsilisän indeksi. Se oli niin ikään tapa leikata lapsilisää, tekemättä sitä kuitenkaan konkreettista leikkausta. Ja kun inflaatio on vaikuttanut lapsilisän reaaliarvoon, on lapsilisän ostovoima vaihdellut suuresti ilman näkyviä leikkauksiakin. Esimerkiksi vuosien 1994 ja 2013 välillä yhdestä lapsesta maksettavan lapsilisän reaaliarvo laski tutkimusten mukaan 21 prosenttia.

Pekonen on huolissaan kaikkein pienituloisimmista perheistä.

– He kärsivät lapsilisäleikkauksesta, mutta eivät hyödy hallituksen luomasta lapsivähennysmallista. Jos ei ole tuloja, ei voi saada verovähennystäkään. Lapsivähennysjärjestelmä hyödyttää siis vain matala- ja keskituloisia lapsiperheitä, Pekonen kritisoi.

Hallituksen uusin päätös leikata lapsilisiä oli kaiken kaikkiaan järjetön ja kohtuuton. Talouden sopeutus olisi voitu tehdä niin, ettei lapsilisiin olisi tarvinnut koskea lainkaan. Hallituksesta ei kuitenkaan löytynyt tahtoa siihen. Nyt hallitus luo päätöksillään uutta hyvinvointivelkaa, jota koko yhteiskunta maksaa pitkään.

Lisätietoja: Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen, 050 512 0119

 

The post Pekonen kysyi lapsilisäleikkausten vaikuttavuusarvioinnista appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/pekonen-kysyi-lapsilisaleikkausten-vaikuttavuusarvioinnista/feed/ 0
Korjausvelan lykkäys estää investointeja http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/eilatiainen/korjausvelan-lykkays-estaa-investointeja/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/eilatiainen/korjausvelan-lykkays-estaa-investointeja/#comments Mon, 15 Dec 2014 12:38:29 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19103 Vasemmiston eduskuntaryhmän tiedote 15.12.2015 Kansanedustaja Eila Tiainen (vas.) peräänkuuluttaa investointia kohteisiin, jotka kaipaavat korjaamista. Homekoulujen lisäksi tiestö on huonossa kunnossa. Parlamentaarisen korjausvelkatyöryhmän raportin mukaan liikenteen korjausvelka on 2,3 miljardia euroa. – Ellemme saa liikenneväyliä säälliseen kuntoon, se saattaa estää jopa uudet työllistävät investoinnit. Esimerkiksi Keski-Suomeen suunniteltu Metsä-Groupin biotehdas tarvitsee sujuvat ja hyvät liikenneyhteydet. Korjausvelan lisäksi Tiainen […]

The post Korjausvelan lykkäys estää investointeja appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vasemmiston eduskuntaryhmän tiedote 15.12.2015

Kansanedustaja Eila Tiainen (vas.) peräänkuuluttaa investointia kohteisiin, jotka kaipaavat korjaamista. Homekoulujen lisäksi tiestö on huonossa kunnossa. Parlamentaarisen korjausvelkatyöryhmän raportin mukaan liikenteen korjausvelka on 2,3 miljardia euroa.

– Ellemme saa liikenneväyliä säälliseen kuntoon, se saattaa estää jopa uudet työllistävät investoinnit. Esimerkiksi Keski-Suomeen suunniteltu Metsä-Groupin biotehdas tarvitsee sujuvat ja hyvät liikenneyhteydet.

Korjausvelan lisäksi Tiainen muistutti kasvavasta hyvinvointivelasta. Velka kasvaa, kun hyvinvointipalveluista karsitaan. Velka kasvaa, kun syrjäydytään jättityöttömyyden seurauksena. Ensi vuoden talousarvio kasvattaa hyvinvointivelkaa muun muassa vanhuspalvelujen, koulutuksen ja ennaltaehkäisevien palvelujen leikkauksilla.

– Meillä on todellisuudessa jo lähes 400 000 työtöntä. Tälläkin viikolla yli 20 000 lähimmäistämme sonnustautuu leipäjonoihin eri puolilla Suomea, koska rahat on loppu. Vastaako tämä käsitystä hyvinvointi-Suomesta? kysyi Tiainen budjetin palautekeskustelussa.

Tiainen vaatii leikkausten sijaan elvyttämistä, muutosta työllistävään ja talouskasvua käynnistävään suuntaan.

Lisätietoja: Eila Tiainen 050 512 0353

The post Korjausvelan lykkäys estää investointeja appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/eilatiainen/korjausvelan-lykkays-estaa-investointeja/feed/ 0
Kiristävä budjetti kurjistaa ja eriarvoistaa Suomea http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/kiristava-budjetti-kurjistaa-ja-eriarvoistaa-suomea/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/kiristava-budjetti-kurjistaa-ja-eriarvoistaa-suomea/#comments Mon, 15 Dec 2014 12:36:21 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19100 Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen puhe budjetin palautekeskustelussa 15.12.2014 Puhutaan yhtä mutta tehdään toista. Näin voi kuvata nykyhallituksen toimia. Hallitus puhuu elvytyksestä ja uusista työpaikoista, mutta todellisuudessa se on tehnyt taloutta kiristävän budjettiesityksen, joka rapauttaa perusturvaa ja luo työttömyyttä. Nyt tarvitaan työtä, toimeentuloa ja kestävää kasvua. Hallituksen tekemä politiikka on leikkauspolitiikkaa. Suomi ei kuitenkaan nouse taantumasta leikkaamalla […]

The post Kiristävä budjetti kurjistaa ja eriarvoistaa Suomea appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen puhe budjetin palautekeskustelussa 15.12.2014

Puhutaan yhtä mutta tehdään toista. Näin voi kuvata nykyhallituksen toimia.

Hallitus puhuu elvytyksestä ja uusista työpaikoista, mutta todellisuudessa se on tehnyt taloutta kiristävän budjettiesityksen, joka rapauttaa perusturvaa ja luo työttömyyttä. Nyt tarvitaan työtä, toimeentuloa ja kestävää kasvua. Hallituksen tekemä politiikka on leikkauspolitiikkaa. Suomi ei kuitenkaan nouse taantumasta leikkaamalla vaan elvyttämällä.

Budjetti on pitkälti sellainen, mitä keväällä hyväksyttiin kehyksissä ja täydennettiin hallitusneuvotteluissa. Valitettavasti budjetti ei sisällä korjauksia niihin keskeisiin ongelmiin ja suurimpiin virheisiin, joita Vasemmistoliitto on nostanut esille. Valtion ensi vuoden budjetti on kiristävä, ei elvyttävä.

Hallituksen linja kurjistaa ja eriarvoistaa Suomea. Talouden sopeutukset olisi voitu tehdä oikeudenmukaisemmilla keinoilla, jos vain hallitus niin olisi halunnut. Hallitus kuitenkin päätti laittaa tulilinjalle pienituloisimmat ja heikoimmat: eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja lapsiperheet.

Hallituksen päätös jäädyttää eläkkeet ja muut sosiaalituet on pienillä tuloilla elävien kannalta kohtuuton. Samalla lääkekorvausten ja työmatkojen omavastuuosuutta korotetaan, asuntolainan korkovähennystä tiukennetaan, kiinteistö- ja energiaveroja nostetaan. Ja jäävuoren huippuna lapsilisiä leikataan.

Arvoisa puhemies,

Lapsilisien leikkaus on puhuttanut niin kansaa kuin eduskuntaakin jo pitkään. Hallituksen sisälläkin oli erimielisyyksiä lapsilisiin kohdistuneista leikkauksista, mutta tahtoa tämän päätöksen kumoamiseen ei kuitenkaan löytynyt. Hallitus päätti tehdä epäoikeudenmukaisen leikkauksen lapsiperheille.

Vuonna 1995 lapsilisiä leikattiin ensimmäisen kerran, 570 markasta 535 markkaan eli 35 markkaa ensimmäisestä lapsesta. Säästöä laskettiin saatavan 750 miljoonaa markkaa. Nämä huonot sopeutuspäätökset vaikuttavat yhteiskunnassamme edelleen. Monelle 1990-luvun lapselle korkea työttömyys, tulonsiirtoihin tehdyt leikkaukset ja lapsiperheiden toimeentulovaikeudet muodostavat yhteisen sukupolvikokemuksen. Molempien vanhempien työttömyys samassa perheessä ja siitä johtuvat toimeentulovaikeudet johtivat monenlaisten sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien kasaantumiseen yksille ja samoille.

Lapsilisää ei ole vuoden -95 leikkauksen jälkeen korotettu takaisin sille tasolle, missä se oli, kun sitä leikattiin. Syksyllä 2014 päätettiin jäädyttää lapsilisän indeksi. Se oli niin ikään tapa leikata lapsilisää, tekemättä sitä kuitenkaan konkreettista leikkausta. Ja kun inflaatio on vaikuttanut lapsilisän reaaliarvoon, on lapsilisän ostovoima vaihdellut suuresti ilman näkyviä leikkauksiakin. Esimerkiksi vuosien 1994 ja 2013 välillä yhdestä lapsesta maksettavan lapsilisän reaaliarvo laski tutkimusten mukaan 21 prosenttia.

Hallituksen uusin päätös leikata lapsilisiä on järjetön ja täysin kohtuuton. Talouden sopeutus olisi voitu tehdä niin, ettei lapsilisiin olisi tarvinnut koskea lainkaan. Lama-ajasta ei ole nähtävästi opittu mitään.

Hallitus päätti tulla omasta mielestään vastaan, ja kompensoida tätä leikkausta monimutkaisella verovähennysjärjestelmällä, vaikka tavoite on kaiken aikaa ollut vähentää verovähennyksiä ja selkeyttää verotusta. Nyt lapsiperheiden tuet muuttuvat entistä monimutkaisemmiksi.

Kaikkein pienituloisimmat perheet ovat huonoimmassa asemassa. He kärsivät lapsilisäleikkauksesta, mutta eivät hyödy verovähennyksestä. Jos ei ole tuloja, ei voi saada verovähennystäkään. Lapsivähennysjärjestelmä hyödyttää siis vain matala- ja keskituloisia lapsiperheitä. Miten käy niille kaikkein pienituloisimmille?

Uusi lapsivähennys on myös hallinnollisesti kallis ratkaisu ja aiheuttaa lisäkustannuksia verottajalle ja yhteiskunnalle. Ensin rakennetaan muutamaksi vuodeksi uusi järjestelmä, jotta vähennykset saadaan laskettua, ja sitten se puretaan, koska sitä ei enää tarvita. Lapsivähennys on väliaikainen ja voimassa vuoteen 2018. Sen jälkeen lapsilisien leikkaus koskee täysmääräisesti kaikkia lapsilisä saavia perheitä.

Arvoisa puhemies,

Suomalaisia on nyt pitkään peloteltu huonolla taloustilanteella jonka seurauksena myös ne, joilla olisi varaa kuluttaa, ovat vetäneet lompakkonsa nyörit kiinni. Talouden rattaat lakkaavat pyörimästä kokonaan.

Valtion velkaa ja kotitalouden velkaa ei voi verrata keskenään, vaikka sitä usein esimerkkinä käytetäänkin. Kotitalouksissa velkaa otetaan asuntoon tai autoon ja velasta pyritään pääsemään nopeasti eroon lyhentämällä velkaa palkkatuloilla.
Valtio sen sijaan vastaa julkisista palveluista tie- ja rautatieverkoston ylläpitämisestä, koulutuksesta ja hyvinvoinnista. Valtiolla on veronkanto-oikeus eikä se pyri täysin velattomaan tilaan.

Usein oikealta ihmetellään millaisen velkataakan me jätämme tuleville sukupolville? Hyvä kysymys. Onhan meidänkin sukupolvi maksellut vero-euroillaan kouluja, terveydenhuoltoa, liikuntapaikkoja ja muita investointeja, joihin valtio on parikymmentä vuotta sitten ottanut velkaa.  Uskon, että tulevat sukupolvetkin maksavat mielellään Suomen velkoja, jos kokevat vuosikymmenen päästä saaneensa vastetta rahoilleen.

Arvoisa puhemies,

Valtion velkaa ei pidä pelätä.

Investointeihin on nyt järkevää ottaa velkarahaa.
Investointivelka näkyy esimerkiksi rapautuneina raiteina, teinä ja siltoina tai asuntopulana ja homekouluina. Liikenneverkon korjausvelan suuruudeksi on arvioitu jo yli kaksi miljardia euroa. Meillä on samaan aikaan mittava investointivelka ja massiivinen työttömyys, ja nyt kannattaa tehdä ne investoinnit, jotka pitää tehdä tulevaisuudessa joka tapauksessa.

Hallitus tekee nyt lyhytnäköisiä päätöksiä, jotka kasvattavat hyvinvointivelkaa, josta edustaja Uotilakin tuossa aiemmin Vasemmiston ryhmäpuheessa puhui.

The post Kiristävä budjetti kurjistaa ja eriarvoistaa Suomea appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/kiristava-budjetti-kurjistaa-ja-eriarvoistaa-suomea/feed/ 0
Kiristävä budjetti eriarvoistaa Suomea http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/kiristava-budjetti-eriarvoistaa-suomea/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/kiristava-budjetti-eriarvoistaa-suomea/#comments Mon, 15 Dec 2014 12:34:12 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19098 Vasemmiston eduskuntaryhmän tiedote 15.12.2014 Vasemmiston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen kuvaa ensi vuoden valtion talousarviota kiristäväksi, kurjistavaksi ja eriarvoistavaksi. Kuitenkin nyt tarvitaan elvytystä, investoinnit liikkeelle ja talouden pyörät pyörimään. – Nyt tarvitaan työtä, toimeentuloa ja kestävää kasvua. Hallituksen tekemä politiikka on leikkauspolitiikkaa. Suomi ei kuitenkaan nouse taantumasta leikkaamalla vaan elvyttämällä. Pekonen näkee, että leikkausten kohteena ovat eniten […]

The post Kiristävä budjetti eriarvoistaa Suomea appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vasemmiston eduskuntaryhmän tiedote 15.12.2014

Vasemmiston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen kuvaa ensi vuoden valtion talousarviota kiristäväksi, kurjistavaksi ja eriarvoistavaksi. Kuitenkin nyt tarvitaan elvytystä, investoinnit liikkeelle ja talouden pyörät pyörimään.

– Nyt tarvitaan työtä, toimeentuloa ja kestävää kasvua. Hallituksen tekemä politiikka on leikkauspolitiikkaa. Suomi ei kuitenkaan nouse taantumasta leikkaamalla vaan elvyttämällä.

Pekonen näkee, että leikkausten kohteena ovat eniten pienituloisimmat ja heikoimmat: eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja lapsiperheet. Eläkkeiden ja muiden sosiaalitukien jäädytykset, lääkekorvausten ja työmatkojen omavastuuosuuksien korotetukset, asuntolainan korkovähennystä tiukennus, kiinteistö- ja energiaveroja nosto ovat näistä esimerkkejä.
– Ja jäävuoren huippuna lapsilisiä leikataan, muistutti Pekonen.

Kuitenkaan lapsilisää ei ole vuoden 1995 leikkauksen jälkeen korotettu takaisin sille tasolle, missä se oli.  Vuosien 1994 ja 2013 välillä yhdestä lapsesta maksettavan lapsilisän reaaliarvo on laskenut tutkimusten mukaan 21 prosenttia.

Valtionvelan ottamista ei Pekosen mukaan pidä pelätä. Investointeihin on järkevää ottaa velkarahaa.
– Onhan meidänkin sukupolvi maksellut veroillaan kouluja, terveydenhuoltoa, liikuntapaikkoja ja muita investointeja, joihin valtio on parikymmentä vuotta sitten ottanut velkaa. Uskon, että tulevat sukupolvetkin maksavat mielellään Suomen velkoja, jos kokevat vuosikymmenen päästä saaneensa vastetta rahoilleen.

Investointivelka näkyy esimerkiksi rapautuneina raiteina, teinä ja siltoina tai asuntopulana ja homekouluina.

Lue koko puhe

Lisätietoja: Aino-Kaisa Pekonen puh. 050 512 0119

The post Kiristävä budjetti eriarvoistaa Suomea appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ainokaisapekonen/kiristava-budjetti-eriarvoistaa-suomea/feed/ 0
Sairaalle sama oikeus lomaan kuin muillakin http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/annikalapintie/sairaalle-sama-oikeus-lomaan-kuin-muillakin/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/annikalapintie/sairaalle-sama-oikeus-lomaan-kuin-muillakin/#comments Mon, 15 Dec 2014 12:05:08 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19096 Euroopan unionin tuomioistuin nimittäin antoi jo vuonna 2012 työaikadirektiiviä koskevan tuomion, jonka mukaan pitkällä sairauslomalla oleva työntekijä ei menetä oikeutta palkalliseen lomaan silloin, kun sairaus kestää työsuhteen päättymiseen asti. Toisin sanoen, pitämättömät lomat eivät ”pala”, jos on ollut pitkään sairaana ja työt loppuvat.

EU:n tuomio asettaa työntekijän parempaan asemaan kuin Suomen nykyinen vuosilomalaki, jonka mukaan lomaa ei kerry, jos sairaus jatkuu kauemmin kuin 75 työpäivää vuodessa. Suomen lakia tulisikin siksi muuttaa, ja laajentaa työntekijän lomaoikeutta. Yli kaksi vuotta on kuitenkin jo kulunut, mutta lakimuutos on edelleen jäänyt tekemättä.

The post Sairaalle sama oikeus lomaan kuin muillakin appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintien tiedote 15.12.2014

Suomessa pyritään panemaan Euroopan unionin lainsäädäntöä täytäntöön säntillisesti, joskus liiankin innokkaasti. Kummallista vitkastelua on näköjään havaittavissa silloin, kun on kyse työntekijöiden oikeuksista.

Euroopan unionin tuomioistuin nimittäin antoi jo vuonna 2012 työaikadirektiiviä koskevan tuomion, jonka mukaan pitkällä sairauslomalla oleva työntekijä ei menetä oikeutta palkalliseen lomaan silloin, kun sairaus kestää työsuhteen päättymiseen asti. Toisin sanoen, pitämättömät lomat eivät ”pala”, jos on ollut pitkään sairaana ja työt loppuvat.

EU:n tuomio asettaa työntekijän parempaan asemaan kuin Suomen nykyinen vuosilomalaki, jonka mukaan lomaa ei kerry, jos sairaus jatkuu kauemmin kuin 75 työpäivää vuodessa. Suomen lakia tulisikin siksi muuttaa, ja laajentaa työntekijän lomaoikeutta. Yli kaksi vuotta on kuitenkin jo kulunut, mutta lakimuutos on edelleen jäänyt tekemättä.

Jätin aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa perään asian korjaamista. Tällä on merkitystä monille pitkäaikaissairaille ja raskaan työn vammauttamille tai uuvuttamille ihmisille.

Lisätietoa:

Annika Lapintie
Kansanedustaja, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja
050 5113156

KIRJALLINEN KYSYMYS
Vuosilomalain päivittäminen vastaamaan Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisua C-282/10, Dominguez
Eduskunnan puhemiehelle

Suomessa pyritään panemaan täytäntöön Euroopan unionin lainsäädäntöä mahdollisimman säntillisesti, joskus jopa liiankin innokkaasti. Esimerkiksi viime vuonna hyväksytty vuosiluomapalkkaa koskeva Euroopan unionin tuomioistuimen päätös pantiin Suomessa täytäntöön paljon laajemmin kuin tuomio olisi edellyttänyt. Suomi onkin tunnettu yhtenä tunnollisimmista jäsenmaista EU:n lainsäädännön toteuttamisessa.

Kaikkia Euroopan unionin tuomioistuimen tuomioita ei kuitenkaan ole toteutettu yhtä tunnollisesti. Euroopan unionin tuomioistuin antoi vuonna 2012 työaikadirektiiviä (2003/88/EY) koskevan tuomion C-282/10, Dominguez. Tuomion ja tuomiossa viitattujen muiden vuosilomaoikeutta koskevien tuomioitten mukaan oikeus palkalliseen vuosilomaan ei voi lakata lomavuoden ja/tai kansallisessa oikeudessa loman siirtämiselle varatun ajanjakson päättyessä silloin, kun työntekijä on ollut sairauslomalla koko lomavuoden tai sen osan ajan ja kun hänen työkyvyttömyytensä on kestänyt hänen työsuhteensa päättymiseen asti, mistä syystä hän ei ole voinut käyttää oikeuttaan palkalliseen vuosilomaan. Tämä on ristiriidassa Suomen vuosilomalain 7 §:n 2 momentin 2) kohdan kanssa, jonka mukaan työntekijä ansaitsee vuosilomaa sairauden tai tapaturman takia vain 75 työpäivältä lomanmääräytymisvuodessa eikä vuosilomaa kerry, jos työkyvyttömyys jatkuu.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta vuosilomalain säännökset saatetaan vastaamaan Euroopan unionin tuomioistuimen työaikadirektiiviä (2003/88/EY) koskevia tuomioita (tuomio C-282/10, Dominguez ym.), jonka mukaan oikeus palkalliseen vuosilomaan ei voi lakata lomavuoden ja/tai kansallisessa oikeudessa loman siirtämiselle varatun ajanjakson päättyessä silloin, kun työntekijä on ollut sairauslomalla koko lomavuoden tai sen osan ajan ja kun hänen työkyvyttömyytensä on kestänyt hänen työsuhteensa päättymiseen asti, mistä syystä hän ei ole voinut käyttää oikeuttaan palkalliseen vuosilomaan.

Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2014
Annika Lapintie /vas

The post Sairaalle sama oikeus lomaan kuin muillakin appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/annikalapintie/sairaalle-sama-oikeus-lomaan-kuin-muillakin/feed/ 0
Myös korjausvelkaa ja hyvinvointivelkaa maksettava http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/kariuotila/myos-korjausvelkaa-ja-hyvinvointivelkaa-maksettava/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/kariuotila/myos-korjausvelkaa-ja-hyvinvointivelkaa-maksettava/#comments Mon, 15 Dec 2014 10:12:07 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19093 Vasemmiston eduskuntaryhmän tiedote 15.12.2014. Kansanedustaja Kari Uotilan ryhmäpuheenvuoro budjetin palautekeskustelussa Vasemmiston ryhmäpuhuja, kansanedustaja Kari Uotila vaatii leikkaavan talouspolitiikan muuttamista työllistäväksi ja elvyttäväksi. Vain siten Suomi voi pienentää mittavaa liikenneverkon ja rakennuskannan korjausvelkaa ja vähentää syntynyttä hyvinvointivelkaa. – Lyhytnäköisellä euromääräisen julkisen velan välttelyllä heikennetään pitemmän aikavälin velkakestävyyttämme, sanoi Uotila. Uotila muistutti, että sekä kansainvälinen valuuttarahasto IMF että […]

The post Myös korjausvelkaa ja hyvinvointivelkaa maksettava appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vasemmiston eduskuntaryhmän tiedote 15.12.2014. Kansanedustaja Kari Uotilan ryhmäpuheenvuoro budjetin palautekeskustelussa

Vasemmiston ryhmäpuhuja, kansanedustaja Kari Uotila vaatii leikkaavan talouspolitiikan muuttamista työllistäväksi ja elvyttäväksi. Vain siten Suomi voi pienentää mittavaa liikenneverkon ja rakennuskannan korjausvelkaa ja vähentää syntynyttä hyvinvointivelkaa.

– Lyhytnäköisellä euromääräisen julkisen velan välttelyllä heikennetään pitemmän aikavälin velkakestävyyttämme, sanoi Uotila.

Uotila muistutti, että sekä kansainvälinen valuuttarahasto IMF että OECD ovat suositelleet Euro-alueelle säästökurin höllentämistä ja elvytystä. Moni suomalainen asiantuntija on suositellut myös elvytystä, muun muassa Palkansaajien tutkimuslaitoksen Eero Lehto.

– Ellei liikenneverkon korjausvelkaa vähennetä, viemme pohjaa euromääräisen julkisen velan maksumahdollisuuksilta. Surkea väylästön kunto vaikeuttaa niin vientiteollisuuden, kuin kotimarkkinoidenkin toimintaa.

– Rakennuskantamme korjausvelan arvioidaan olevan 30 – 50 miljardia euroa. Tässä summassa on homekoulu poikineen. Nyt on järkevää ryhtyä korjaamaan rakennuksia, kun korot ovat matalalla, listasi Uotila.

Hyvinvointivelka syntyy ja on syntynyt ennen muuta jättityöttömyyden seurauksena. Yli neljä miljardia menee työttömyysturvan maksamiseen ja lisäksi tulevat menetetty työpanoksen arvo, menetetyt työtulot ja syrjäytymisen kustannukset.

– Meillä on edelleen tätä hyvinvointivelkaa esimerkiksi siitä, kun mielenterveyspotilailta vietiin laitospaikat, mutta avohoitopalveluita ei järjestetty.

Uotila varoittaa hallitusta tekemästä samaa virhettä vanhusten hoidon kanssa. Haettu säästö muuttuu helposti kasvaneeksi hyvinvointivelaksi. Myös ennalta ehkäisevistä palveluista leikkaaminen on tutkitusti synnyttänyt hyvinvointivelkaa ja nostanut myöhemmin kunnan sosiaali- ja terveysmenoja.

Lisätietoja: Kari Uotila puh. 050 512 3031

Lue koko puhe

The post Myös korjausvelkaa ja hyvinvointivelkaa maksettava appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/kariuotila/myos-korjausvelkaa-ja-hyvinvointivelkaa-maksettava/feed/ 0
Vasemmiston vaihtoehto on elvytys http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/kariuotila/vasemmiston-vaihtoehto-elvytys/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/kariuotila/vasemmiston-vaihtoehto-elvytys/#comments Mon, 15 Dec 2014 10:07:18 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=19090 Vasemmiston kansanedustaja Kari Uotilan ryhmäpuhe budjetin palautekeskustelussa 15.12.2014 Vasemmiston vaihtoehto on talouspolitiikan muutos leikkaavasta, talouskasvua hyydyttävästä linjasta työllistävämpään ja talouskasvun käynnistävään suuntaan. Viittaan jälleen Kansainvälisen Valuuttarahaston suositukseen velkaelvytyksen tarpeesta. IMF suosittaa laittamaan velkarahaa järkeviin elvyttäviin julkisiin investointeihin. Julkisten menojen lisääminen yhdellä prosentilla suhteessa BKT:n, toisi IMF:n mukaan talouskasvua ensimmäisenä vuonna 0,4 % ja neljäntenä vuonna peräti […]

The post Vasemmiston vaihtoehto on elvytys appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vasemmiston kansanedustaja Kari Uotilan ryhmäpuhe budjetin palautekeskustelussa 15.12.2014

Vasemmiston vaihtoehto on talouspolitiikan muutos leikkaavasta, talouskasvua hyydyttävästä linjasta työllistävämpään ja talouskasvun käynnistävään suuntaan.

Viittaan jälleen Kansainvälisen Valuuttarahaston suositukseen velkaelvytyksen tarpeesta. IMF suosittaa laittamaan velkarahaa järkeviin elvyttäviin julkisiin investointeihin. Julkisten menojen lisääminen yhdellä prosentilla suhteessa BKT:n, toisi IMF:n mukaan talouskasvua ensimmäisenä vuonna 0,4 % ja neljäntenä vuonna peräti 1,5 prosenttia.

Myös OECD ehdotti, että Euro-alueen tulisi löysätä säästökuuriaan ja elvytettävä talouttaan.  

Ellei hallitukselle kelpaa nämä IMF:n tai OECD:n suositukset, niin kelpaisiko suomalaisten asiantuntijoiden näkemykset. Professori Pertti haaparannan elvytystä vaativaan valiokuntakuulemiseen viittasin jo marraskuussa, mutta myös monet asiantuntijat ovat samoilla linjoilla.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Eero Lehto totesi valiokunnalle 27.11, että kannattaa elvyttää, koska kysyntä on ongelma ja koska pääomamarkkinat hyväksyvät valtion väliaikaisen velkaantumisen.

Mikäli Haaparanta ja Lehto tuntuvat liian radikaaleilta, niin lisätään joukkoon Pellervon taloustutkimuksen Veera Holapan lausuntoa samalta päivältä. hän totesi mm että sääntöjen rikkomisesta ei ole tulossa sanktioita. Säännöt luovat hyvät rajat toiminnalle, mutta niiden liian tiukka noudattaminen heikossa taloustilanteessa voi olla haitallista.

Suomen taloustilanne ei ole helpottumassa. Viime viikolla Suomen Pankki ennusti taloutemme supistuvan tänä vuona ja vielä ensi vuonnakin. Vasemmisto yhtyy ennusteeseen, mutta emme yhdy EKP:n ja Suomen pankin vaatimuksiin palkkojen alentamisesta. EKP:lla on syytä katsoa itse peiliin onko itse tehnyt kaikki oikein.

Viime viikolla amerikkalaisen finanssijätin Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter totesi tilanteen järkyttäväksi ja totesi euroalueen ajautuneen omasta syystään massatyöttömyyteen. Hänen mukaansa väärällä talouspolitiikalla ja väärillä ideologisilla valinnoilla on seurauksensa.

Emme ole saaneet hallitukselta eikä vanhoilta oppositiopuolueilta tukea elvyttävämmälle talouspolitiikkalinjaukselle, mutta asiantuntijoilta sitäkin enemmän. Elvytys on ollut lähes kirosana hallitukselle ja vanhoille oppositiopuolueille.

Eilenkin pääministerin kyselytunnilla pääministeri Stub lähes pilkkasi elvytyksen vaatijoita. Minä väitän, että puheet uudistamisesta, lisäsopeutuksesta, kilpailukyvyn korjaamisesta ja rakenteellisista uudistuksista ilman konkreettisia ehdotuksia, on löysempää puhetta, kun asiantuntijoiden ehdotukset elvytystarpeesta.

Keskustan vaihtoehto valtion hyvin tuottavan omaisuuden myymisestä on järjetöntä, tilanteessa, jossa valtio saa lainaa nollakorolla.

Perussuomalaisten innovaatio, että talousongelmat hoituvat, tekemällä jokaisesta päivästä ”nenäpäivä”, ei ole onneksi saanut tukea keneltäkään.

Onneksi valiokunnassa perusteemme ja asiantuntijakuuleminen on saanut aikaa liikahdusta elvytyksen suuntaan.

Yleisperusteluissa elvytys on jopa väliotsikkona. Vaikka valiokunta korostaa rakennemuutosten ensisijaisuutta, niin pidän rohkaisevana, että valiokunta pitää perusteltuna arvioida myös sellaisten investointien tekemistä, jotka joka tapauksessa olisi tehtävä. Näin valiokunta on tullut edes vähän vasemmiston linjalle ja se on hyvä.

Valtion velkaantumisella on kansaa peloteltu myös kyseenalaisin perustein, kun on verrattu julkista velkaantumista kotitalouksien velkaantumiseen.

Lyhytnäköisellä velan välttelyllä voidaan tehdä kohtalokkaita virheitä ja heikentää pitemmän aikavälin velkakestävyyttämme.

On muistettava, että velkaa on monenlaista. Euromääräisen valtion ja julkisen velan lisäksi meillä on myös korjausvelkaa ja hyvinvointivelkaa.

Viime perjantaina parlamentaarinen liikenneverkon korjausvelkaryhmä ehdotti 2,4 miljardiin nousseen korjausvelan vähentämisen aloittamista välittömästi.

Ellei näin tehdä viemme pohjaa myös euromääräisen julkisen velan maksumahdollisuuksilta. Paino- ja nopeusrajoitukset, kierotiet ja surkea väylästön kunto vaikeuttavat niin vientiteollisuuden, kuin kotimarkkinoidenkin toimintaa. Raaka-aineiden ja valmiitten tuotteiden kuljetuskustannukset kasvavat, joukkoliikenteen ongelmat pahenevat jne.

Rakennuskantamme korjausvelan arvioidaan olevan 30 – 50 miljardia euroa. Tässä summassa on homekoulu poikineen. Nyt on järkevää ryhtyä korjaamaan rakennuksia, kun korot ovat matalalla.

Meillä on myös hyvinvointivelkaa. Suurin osa siitä tulee jättityöttömyyden seurauksena. Yli neljä miljardia euroa menee työttömyysturvan maksamiseen, lisäksi menetetyn työpanoksen arvo, menetetyt verotulot, syrjäytymisen kustannukset ja pitemmällä aikavälillä myös työvoiman tarjonnan vaarantaminen.

Hyvinvointivelkaa syntyy myös, kun laiminlyömme hyvinvointivaltion keskeisiä palveluita lyhytnäköisellä säästämisellä. 90-luvun laman jäljiltä meillä on edelleen tätä hyvinvointivelkaa mm. siitä, kun mielenterveyspotilailta vietiin laitospaikat, mutta luvattuja avohoitopalveluita ei tilalle järjestetty.

Vasemmisto varoittaa hallitusta tekemästä samaa virhettä vanhusten laitoshoidon vähentämisen osalta. Ellei riittäviä ja kaikkien ulottuvilla olevia kotiin tai palveluasumiseen kohdentuvia palveluita pystytä turvaamaan muuttuu haettu säästö kasvaneeksi hyvinvointivelaksi.

2012 julkaistussa väitöskirjatutkimuksessa osoitettiin, että 2000 luvun alussa lapsille ja nuorille suunnattuja erikoissairaanhoidon palveluja joutuivat käyttämään enemmän ne kunnat, jotka olivat rajuimmin leikanneet kouluterveydenhoidon palveluja 1990 laman aikana.

Myös koulutuksen ja osaamisen laiminlyönti kasvattaa hyvinvointivelkaa ja heikentää yhteiskunnan kykyä selvitä tulevaisuuden haasteista.

Myös tuloerojen kasvu lisää hyvinvointivelkaa, ja hyydyttää myös talouskasvua. OECD kertoi viikko sitten, että Suomessa tuloerojen kasvu on heikentänyt talouskasvua peräti 9 prosenttia vuodesta 1980.

Haloo siellä oikealla laidalla. Lopettakaa nyt puheet siitä, että tuloerojen salliminen tuo dynamiikkaa ja talouskasvua. Kun, ette ole uskoneet vasemmistoa, niin uskokaa edes OECD:n arvioita.

Velkaa on ja sitä syntyy monessa muodossa.

Vasemmiston mielestä näitä kolmea velkaantumisen muotoa on käsiteltävä kokonaisuutena.

Keskittyminen vain euromääräisen velan vähentämiseen ja sallimalla korjausvelan ja hyvinvointivelan kasvaminen vaarannamme vakavasti kokonaisvelkakestävyytemme pitkällä aikavälillä.

Hallituspuolueet ovat perinteiseen tapaan tehneet pieniä ihan hyviäkin lisäyksiä hallituksen ehdotukseen. Vasemmisto ei kuitenkaan voi ymmärtää, että hallituspuolueet ottivat ensimmäisen kerran historiassa paikkausrahaksi 3 miljoonaa kehitysyhteistyövaroista.

Käsittämätön sekoilu oli myös viime metreillä tehty leikkaus yleissivistävän koulutuksen laadun kehittämisestä. Onpahan aikamoinen viesti koulutuksen arvostamisesta aikaisempien leikkauspäätösten lisäksi.

Vasemmiston vastalause sisältää vaihtoehtobudjettimme mukaisia lisäysehdotuksia, jotta työttömyyttä saadaan alennettua, talouskasvua käynnistettyä ja kansalaisten keskinäistä oikeudenmukaisuutta lisättyä.

Hallituksen ehdotus, eikä valiokunnan mietintö tähän haasteeseen vastaa, joten tulemme esittämään myös epäluottamuslausumaa hallitukselle.

The post Vasemmiston vaihtoehto on elvytys appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/kariuotila/vasemmiston-vaihtoehto-elvytys/feed/ 0