Vasemmisto http://www.vasemmisto.fi Punavihreä vasemmistopuolue Fri, 31 Oct 2014 11:35:29 +0000 fi hourly 1 Vasemmisto ja Seta tasa-arvoisen avioliittolain puolesta http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/tapahtumat/vasemmisto-ja-seta-tasa-arvoisen-avioliittolain-puolesta/ http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/tapahtumat/vasemmisto-ja-seta-tasa-arvoisen-avioliittolain-puolesta/#comments Fri, 31 Oct 2014 09:19:57 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18834 Jyväskylän Seta ja Vasemmisto järjestävät yhteistyössä Jyväskylän Kaupunginteatterin aulassa perjantaina 7.11. Klo 19 alkavan Lainahöyhenissä-teatteriesityksen päätteeksi tunnin kestävän keskustelutilaisuuden aiheesta ”Kuka pelkää äänestää tasa-arvoisen avioliittolain PUOLESTA – ja miksi ihmeessä?”

The post Vasemmisto ja Seta tasa-arvoisen avioliittolain puolesta appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vasemmisto ja Seta tempaisevat yhdessä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta!

Meistä jotkut voivat mennä naimisiin rakastamamme ihmisen kanssa – muut tyytykööt rekisteröityyn parisuhteeseen. Miksi yhä on näin? Eduskunta äänestää 12.11 tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Ennakkotietojen mukaan äänestystulos on vaakalaudalla, vaikka selvä enemmistö suomalaisista kannattaa tasa-arvoista lakiesitystä. Miksi ihmeessä? Pelkäävätkö poliitikot – ja ihan turhaan?

Jyväskylän Seta ja Vasemmisto järjestävät yhteistyössä Jyväskylän Kaupunginteatterin aulassa perjantaina 7.11. Klo 19 alkavan Lainahöyhenissä-teatteriesityksen päätteeksi tunnin kestävän keskustelutilaisuuden aiheesta ”Kuka pelkää äänestää tasa-arvoisen avioliittolain puolesta – ja miksi ihmeessä?”  alkaen noin kello 22. Lämpiössä on jatkoaika.

Puhetta johtaa kansalaisaktiivi, ja mm. Saimaan Setan perustaja Emilia Nikkinen, keskustelijoina kansanedustaja Eila Tiainen, Jyväskylän Setan puheenjohtaja Petri Janhunen ja kunnanvaltuutettu Touko Aalto. Näyttelijä Joni Leponiemi tuo näkökulman näytelmän päähenkilöön.
Sana on vapaa!  Keskusteluun osallistuminen ei vaadi näytökseen osallistumista.

Ks näytelmästä lisää  Lainahöyhenissä
Tapahtuman jälkeen voi liittyä setalaisten joukkoon  valtaamaan soveliasta kuppilaa!

Tapahtuma läytyy myös facebookista: Lainahöyhenissä-näytelmä, keskustelutilaisuus tasa-arvoisesta avioliittolaista ja kuppilanvaltaus

The post Vasemmisto ja Seta tasa-arvoisen avioliittolain puolesta appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/tapahtumat/vasemmisto-ja-seta-tasa-arvoisen-avioliittolain-puolesta/feed/ 0
Veronmaksajille iso lasku yksityistämisestä http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ristokalliorinne/veronmaksajille-iso-lasku-yksityistamisesta/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ristokalliorinne/veronmaksajille-iso-lasku-yksityistamisesta/#comments Fri, 31 Oct 2014 09:08:57 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18832 Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus paheksuu maan ykköspoliitikkojen aloittamaa julkisen sektorin parjauskampanjaa ja ihmettelee kuinka asiantuntematonta keskustelu ”julkisen sektorin paisumisesta” ja ”kymmenistä tuhansista turhista virkamiehistä” on.

The post Veronmaksajille iso lasku yksityistämisestä appeared first on Vasemmisto.

]]>
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston tiedote 31.10.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus paheksuu maan ykköspoliitikkojen aloittamaa julkisen sektorin parjauskampanjaa ja ihmettelee kuinka asiantuntematonta keskustelu ”julkisen sektorin paisumisesta” ja ”kymmenistä tuhansista turhista virkamiehistä” on.

– Merkillepantavaa on, että tilastokeskus muutama päivä sitten joutui korjailemaan presidentti Sauli Niinistön ja oppositiojohtaja Juha Sipilän julkisuudessa esittämiä virheellisiä käsitteitä julkisen sektorin menoista.

– Todellisuudessa julkisen sektorin menoista hallinto ja sen parjatut virkamiehet aiheuttavat vain 3-4 prosenttia kuluista ja loput menot ovat ihmisten päivittäisiä peruspalveluja. Ne ovat opettajien ja päiväkotien hoitajien palkkoja, rattijuoppoja pysäyttelevien poliisien ja puolustusvoimain kuluja, sairaalarakennusten, sairaanhoitajien ja lääkäreiden aiheuttamia kustannuksia sekä ikäihmisten hoivapaikkojen kustannuksia ja kuluja jotka aiheutuvat tieverkon ylläpitämisestä, piirihallitus muistuttaa.

– Julkisen sektorin parjauskampanjan tarkoituksen on edistää palvelujen yksityistämistä ja päästää yritykset tekemään voittoja hyvinvointipalvelujen tuottajina. Oulusta löytyy tuore konkreettinen esimerkki kun maanantaina valtuuston kokouksessa selvisi, että uusi Kastellin koulu maksaa peruskoulun ja lukion uudelle yksityiselle ruokapalvelujen tuottajalle n. 250 000 euroa vuodessa enemmän oppilaiden ruokailuista kuin ennen palvelujen yksityistämistä.

– Ruokapalvelujen yksityistäminen siis lisäsi veronmaksajien kuluja ja aiheuttaa pelkästään tässä tapauksessa koululle tarpeen 3-4 opettajan vähentämiseen. Kuntapalveluiden ylivoimaisesti nopeimmin kasvava sektori koostuu ostopalveluista ja tämän yksityistämisen taloudelliset seuraukset on tuotava paremmin julkisuuteen, piirihallitus vaatii.

-Vielä muutama vuosi sitten elinkeinoelämän herrat ja oikeistopoliitikot parjasivat palvelualoja puhumalla ”kuinka Suomi ei elä toisten paitoja pesemällä”. Nyt nämä samat tahot tekevät kaikkensa, jotta julkinen palvelutuotanto yksityistetään ja monikansalliset veroparatiisifirmat pääsevät tekemään omistajilleen voittoa ”paitojen pesemisellä” ja monilla muilla kansalaisten välttämättömillä arkipalveluilla. Ruotsissa kansa reagoi tähän kehitykseen vaaleissa ja oikeistolaiset yksityistäjät nakattiin oppositioon. Meillä mahdollisuus muutokseen tarjoutuu ensi kevään vaaleissa, muistuttaa piirihallitus.

Lisätietoja:

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj.
Risto Kalliorinne
p. 050-5120477

The post Veronmaksajille iso lasku yksityistämisestä appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ristokalliorinne/veronmaksajille-iso-lasku-yksityistamisesta/feed/ 0
Myllykoski: Oikeiston uhkaan herättävä http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/myllykoski-oikeiston-uhkaan-herattava/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/myllykoski-oikeiston-uhkaan-herattava/#comments Thu, 30 Oct 2014 07:00:15 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18823 Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 30.10.2014 Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski pui blogissaan Kokoomuksen lipumista yhä kauemmas koviin oikeistoarvoihin. Myllykoski kirjoittaa: – Oikeistolle tietä viitoittaa Kokoomusnuoret, jotka jo pari vuotta ovat lausuneet julki kivikovaa arvomaailmaa kuvastavia kannanottoja. Milloin heidän tulilinjalleen ovat joutuneet ”heikomman aineksen” tukeminen lapsilisillä, milloin vähemmistöjen suojaaminen kiihottamiselta kansanryhmää vastaan. – Ulostulonsa uusi uljas oikeisto […]

The post Myllykoski: Oikeiston uhkaan herättävä appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 30.10.2014

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski pui blogissaan Kokoomuksen lipumista yhä kauemmas koviin oikeistoarvoihin. Myllykoski kirjoittaa:

– Oikeistolle tietä viitoittaa Kokoomusnuoret, jotka jo pari vuotta ovat lausuneet julki kivikovaa arvomaailmaa kuvastavia kannanottoja. Milloin heidän tulilinjalleen ovat joutuneet ”heikomman aineksen” tukeminen lapsilisillä, milloin vähemmistöjen suojaaminen kiihottamiselta kansanryhmää vastaan.

– Ulostulonsa uusi uljas oikeisto perustelee ääriliberaalin kapitalismin ja yksilönvapauden periaatteilla. Valitettavasti tuossa on pelottava tuoksu, johon meidän kaikkien tulisi herätä. Vahvemman oikeuttahan meillä ja Euroopassa saarnattiin jo 1930-luvulla.

– Oikeiston hurmaantuminen omista opeistaan näkyy ylimielisyytenä. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kansa pitää Kokoomusta ylimielisimpänä puolueena. Onneksi Suomessa demokratia näyttää toimivan, emmekä hurmaannu silmittömästi yhteen totuuteen. Kansa reagoi ja Kokoomuksen ylimielisyyden kasvaessa on sen kannatus samalla laskemassa.

Lue koko kirjoitus Jari Myllykosken blogissa osoitteessa www.jarimyllykoski.com/blogi tai Satakunnan Työssä 30.10.
Lisätietoa:

Kansanedustaja Jari Myllykoski
Puh. (09) 432 3119
jari.myllykoski@eduskunta.fi

The post Myllykoski: Oikeiston uhkaan herättävä appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/myllykoski-oikeiston-uhkaan-herattava/feed/ 0
EU:n tulee toimia myrkyttöman arjen puolesta http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/eilatiainen/eun-tulee-toimia-myrkyttoman-arjen-puolesta/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/eilatiainen/eun-tulee-toimia-myrkyttoman-arjen-puolesta/#comments Thu, 30 Oct 2014 06:48:42 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18825 Kansanedustaja Eila Tiaisen tiedote 29.10.2014 Pohjoismaisen neuvoston istunnossa Tukholmassa on istuntoviikon aikana keskusteltu kemikaalipolitiikasta ja hormonaalisista haitta-aineista. Neuvoston ympäristövaliokunnan jäsen ja Vasemmiston kansanedustaja Eila Tiainen peräänkuuluttaa Junckerin komissiolta toimia sairauksia aiheuttavia kemikaaleja vastaan. – Me pohjoismaiden edustajat haluamme, että kemikaalipolitiikan tärkeys tunnustetaan. Tekemättömyyden lasku kasvaa vuosi vuodelta ja sen maksaa EU:n kansalaiset. 25 000 ihmistä […]

The post EU:n tulee toimia myrkyttöman arjen puolesta appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Eila Tiaisen tiedote 29.10.2014

Pohjoismaisen neuvoston istunnossa Tukholmassa on istuntoviikon aikana keskusteltu kemikaalipolitiikasta ja hormonaalisista haitta-aineista. Neuvoston ympäristövaliokunnan jäsen ja Vasemmiston kansanedustaja Eila Tiainen peräänkuuluttaa Junckerin komissiolta toimia sairauksia aiheuttavia kemikaaleja vastaan.

– Me pohjoismaiden edustajat haluamme, että kemikaalipolitiikan tärkeys tunnustetaan. Tekemättömyyden lasku kasvaa vuosi vuodelta ja sen maksaa EU:n kansalaiset. 25 000 ihmistä kuolee vuosittain antibioottiresistenssiin. Viimeistään vuoteen 2020 mennessä on saatava lista haitta-aineista, Tiainen vaatii.

– Tarvitsemme tutkimusta ja tiedotusta. Kuluttajien on saatava tietää, mitä haittavaikutuksia esimerkiksi vaatteiden tai lelujen sisältämät kemikaalit voivat aiheuttaa, Tiainen jatkaa.

Pohjoismaat ovat riippuvaisia EU:n kemikaalilainsäädännöstä. Pohjoismaissa tärkeänä pidetty myrkytön arki ei kuitenkaan ole tähän mennessä ollut komission työlistalla korkealla – puutteellinen kriteeristö haitallisista kemikaaleista haittaa kaikkien jäsenmaiden työtä myrkyttömän arjen puolesta.

– Suomessa voisimme olla aloitteellisia kemikaalien valvonnan suhteen. Tukesin, Eviran ja Suomessa sijaitsevan EU:n kemikaaliviraston yhteyteen sopisi hyvinkin myrkyttömän arjen valvonta, Tiainen linjaa.

Lisätietoja,

Eila Tiainen
050 512 0353 | eila.tiainen@eduskunta.fi

The post EU:n tulee toimia myrkyttöman arjen puolesta appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/eilatiainen/eun-tulee-toimia-myrkyttoman-arjen-puolesta/feed/ 0
Kokoomus yrittää Suomen suurinta rahanpuhallusta http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/annikalapintie/kokoomus-yrittaa-suomen-suurinta-rahanpuhallusta/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/annikalapintie/kokoomus-yrittaa-suomen-suurinta-rahanpuhallusta/#comments Wed, 29 Oct 2014 08:00:31 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18819 Kansanedustaja Annika Lapintie blogissaan 29.10.2014 Kaikki eduskuntapuolueet sopivat viime kesänä yhdessä Suomen tulevaisuudelle välttämättömästä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Nyt se uhkaa kumminkin kaatua kokoomuksen vastustukseen. Tiistaiaamuna Ylen aamu-tv:ssä muun muassa kansanedustaja Lasse Männistö (kok) jälleen vaati julkisia palveluita turvaavan ”ylimääräisen hallintoportaan” poistamista.   Kokoomuksesta on viime aikoina tullut häirikkö, suorastaan yhteistyökyvytön änkyrä, joka vastustaa jälkeenpäin […]

The post Kokoomus yrittää Suomen suurinta rahanpuhallusta appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Annika Lapintie blogissaan 29.10.2014
Kaikki eduskuntapuolueet sopivat viime kesänä yhdessä Suomen tulevaisuudelle välttämättömästä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Nyt se uhkaa kumminkin kaatua kokoomuksen vastustukseen. Tiistaiaamuna Ylen aamu-tv:ssä muun muassa kansanedustaja Lasse Männistö (kok) jälleen vaati julkisia palveluita turvaavan ”ylimääräisen hallintoportaan” poistamista.
 
Kokoomuksesta on viime aikoina tullut häirikkö, suorastaan yhteistyökyvytön änkyrä, joka vastustaa jälkeenpäin yhdessä sovittuja päätöksiä.
 
Kokoomus vastustaa yksin vaivalla kokoon harsittua tärkeää rakenneuudistusta. Kaikki muut puolueet löysivät yhteisen kompromissin, joka turvaisi kansalaisten palvelut ja kohentaisi kansantaloutta. Uudistuksen perusta ovat julkiset palvelut, joita yksityiset palvelut voivat täydentää.
 
Kokoomuksen kirkasotsainen yksityistämislinja olisi tuhoisa – tämän ovat kaikki vastuulliset puolueet ymmärtäneet. Suomessa tuotetaan sosiaali- ja terveyspalveluja yli 25 miljardin euron arvosta joka vuosi. Koko potin vapauttamisessa kilpailulle olisivat kansainväliset suuryritykset vahvoilla, sillä ne voisivat kaapata markkinat polkuhinnoilla ja sitten vähitellen hilata hinnat ylös monopoliaseman turvin.
 
Veroparatiisifirmat eivät maksaisi Suomeen edes veroja. Edessä olisi mahdollisesti historian suurin julkisen rahan puhallus. Lisäksi kokoomuksen ajama TTIP-sopimus ja sen investointisuoja tekisivät yksityistämisen peruuttamisesta vaikeaa ja kallista.
 
Yhdysvalloissa yksityisiin palveluihin pohjaava terveydenhoito on tunnetusti kansalaisille erittäin kallista ja eriarvostavaa. Ihmisten terveys ja elinikä riippuvat siellä suoraan lompakon paksuudesta. Suurimmat hyötyjät ovat terveysbisnes ja vakuutusyhtiöt. Tätäkö kokoomus haluaa Suomeen?
 
Etenkin pääministeripuolueelta odottaisi vastuullisia toimia isänmaan parhaaksi ja kykyä kompromisseihin. Kokoomus on Alexander Stubbin johdolla kuitenkin valinnut toisen linjan – rahoittajiensa mielistelyn ja oman ideologisen kilven kiillottamisen. Jos Sote nyt kaatuu, niin mitä kokoomus kuvittelee sillä voittavansa? Seuraava hallitus joutuisi vain tekemään uudelleen saman työn, mitä kokoomus ei nyt halua. Änkyrä-sarvikuono on ajamassa itseään nurkkaan. 
Lisätietoa:
Annika Lapintie
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja
050 5113156

The post Kokoomus yrittää Suomen suurinta rahanpuhallusta appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/annikalapintie/kokoomus-yrittaa-suomen-suurinta-rahanpuhallusta/feed/ 0
Sipilän ja Soinin uhkailu ala-arvoista ja asiantuntematonta http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ristokalliorinne/sipilan-ja-soinin-uhkailu-ala-arvoista-ja-asiantuntematonta/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ristokalliorinne/sipilan-ja-soinin-uhkailu-ala-arvoista-ja-asiantuntematonta/#comments Tue, 28 Oct 2014 09:07:17 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18814 Kansanedustaja Risto Kalliorinteen tiedote 28.10 Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, oululainen kansanedustaja, Risto Kalliorinne pitää poliitikkojen jatkuvaa julkisen sektorin työntekijöiden parjausta ja uhkailua asiantuntemattomana ja ala-arvoisena. Viimeksi kymmeniä tuhansia työntekijöitä lupautuivat vähentämään oppositiopomot Timo Soini ja ja Juha Sipilä. Aiemmin Soini on nimitellyt eduskuntasalissa kuntatyöntekijöitä ”pikkunilkeiksi”, mitä voisi pitää jo lähes vihapuheena. – Mitä pahaa nämä julkisen […]

The post Sipilän ja Soinin uhkailu ala-arvoista ja asiantuntematonta appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Risto Kalliorinteen tiedote 28.10

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, oululainen kansanedustaja, Risto Kalliorinne pitää poliitikkojen jatkuvaa julkisen sektorin työntekijöiden parjausta ja uhkailua asiantuntemattomana ja ala-arvoisena. Viimeksi kymmeniä tuhansia työntekijöitä lupautuivat vähentämään oppositiopomot Timo Soini ja ja Juha Sipilä. Aiemmin Soini on nimitellyt eduskuntasalissa kuntatyöntekijöitä ”pikkunilkeiksi”, mitä voisi pitää jo lähes vihapuheena.

– Mitä pahaa nämä julkisen sektorin työntekijät ovat tehneet ansaitakseen tällaisen ajojahdin ja syyllisyyden maan talousongelmista? Ei kai julkinen sektori romuttanut Nokian matkapuhelinten myyntiä maailmalla tai ajanut metalli- ja paperiteollisuutta alamäkeen, mikä vääristää Suomen kauppatasetta, vähentää valtion verotuloja ja lisää työttömyyttä?

– Todellisuudessa julkinen sektori ei ole paisunut vaan yksityinen sektori(erityisesti teollisuus) on hiipunut. Tämän takia julkisten menojen suhteellinen osuus BKT:sta on kasvanut. On hämmästyttävää huomata, että monet johtavat poliitikot maan presidenttiä myöten eivät tätä tapahtunutta kehitystä ymmärrä, vaan jatkavat puhetta julkisen sektorin paisumisesta?

– Todellisuudessa julkisen sektorin menoista hallinto ja sen parjatut virkamiehet aiheuttavat vain 3-4 prosenttia kuluista ja loput menot ovat ihmisten päivittäisiä peruspalveluja. Opettajien ja päiväkotien hoitajien palkkoja. Rattijuoppoja pysäyttelevien poliisien ja puolustusvoimain kuluja. Sairaalarakennusten, sairaanhoitajien ja lääkäreiden aiheuttamia kustannuksia. Ikäihmisten hoivapaikkojen kustannuksia ja kuluja jotka aiheutuvat tieverkon ylläpitämisestä.

– Jos Sipilän ja Soinin irtisanomisvaatimukset toteutetaan ja vielä annetaan bonuksena Stubbin lupaamat veronalennukset hyvätuloisille ja yrityksille, niin älkää sitten valittako kun lastenne luokkakoot kasvavat, puolisonne syöpähoidot jäävät saamatta, vanhuksenne makaavat märissä vaipoissaan ja rikolliset mellastavat kaduilla. Olkaa vaan tyytyväisiä, kun ”julkisen sektorin menot on vihdoin laitettu kuriin!”, toteaa Kalliorinne niille ihmisille, joihin julkisen sektorin parjauspuheet uppoavat kuin häkä.

Lisätietoja: Risto Kalliorinne Puh. 050-5120477

The post Sipilän ja Soinin uhkailu ala-arvoista ja asiantuntematonta appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/ristokalliorinne/sipilan-ja-soinin-uhkailu-ala-arvoista-ja-asiantuntematonta/feed/ 0
Eduskunnan viikko 43: turvakotiasiaa ja indeksejä http://www.vasemmisto.fi/politiikka/eduskunnan-viikko/eduskunnan-viikko-43-turvakotiasiaa-ja-indekseja/ http://www.vasemmisto.fi/politiikka/eduskunnan-viikko/eduskunnan-viikko-43-turvakotiasiaa-ja-indekseja/#comments Fri, 24 Oct 2014 10:11:18 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18801 Aino-Kaisa Pekonen: turvakodeille varattu liian vähän rahaa
Silvia Modig arvioi, että turvakotilaki parantaa miestenkin asemaa
Vasemmisto vastusti indeksien leikkausta

The post Eduskunnan viikko 43: turvakotiasiaa ja indeksejä appeared first on Vasemmisto.

]]>
Aino-Kaisa Pekonen: turvakodeille varattu liian vähän rahaa

Silvia Modig arvioi, että turvakotilaki parantaa miestenkin asemaa

Vasemmisto vastusti indeksien leikkausta

Tutkimuksiin osallistuvan oikeuksia täsmennetään

Tiistaina täysistunnossa käsiteltiin lääketieteellisiin tutkimuksiin osallistuvien yksilönsuojaa ja suostumuksen antamista.

Vasemmiston Erkki Virtanen huomautti, että samanlaista säätelyä tarvitaan myös yhteiskuntatutkimuksessa.
– Kun tehdään sosiaalitutkimusta ja on kysymys ihmisten ajatuksista ja niin edelleen, ehkä samanlaista lainsäädäntöä tarvittaisiin sielläkin.

Turvakodit valtion vastuulle

Vasemmiston Aino-Kaisa Pekonen korosti, että jokaisella ihmisellä täytyy olla oikeus fyysiseen koskemattomuuteen mutta myös oikeus turvaan silloin, kun sen tarpeessa on. Pekonen piti periaatteessa hyvänä, että turvakodit siirretään valtion vastuulle, mutta arvosteli lähivuosille varattua määrärahaa.
– 8 miljoonaa euroa on nyt varattu, mutta tämä summa ei riitä edes nykyisten paikkojen toiminnan rahoittamiseen. Näyttää siis siltä, että ministeriön esitys tällaisenaan pikemminkin vähentää turvakotipaikkoja

Vasemmiston Silvia Modig kertoi olleensa ylpeä, kun Suomi allekirjoitti ensimmäisten joukossa Istanbulin sopimuksen, joka tähtää naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseen ja ehkäisemiseen.
– Jyrki Kataisen hallitusohjelmaan kirjattiin pyrkimys siihen, että me nostamme meidän turvakotipaikkojen määrän Euroopan neuvoston suositustasolle 530:een ja parannamme niiden maantieteellistä saatavuutta.

Modigin mukaan hallituksen antama lakiesitys ei täytä näitä tavoitteita.
– Hallituksen esityksessä sanotaan suoraan, että tällä rahalla pystytään ylläpitämään nykyiset paikat, ei lisäämään.

Modig uskoi, että lakiesitys tulee parantamaan myös miesten ja lapsettomien asemaa.

Uotila: tupakkaveroa ei voi mielin määrin korottaa

Arvioitaessa täysistunnossa hallituksen esitystä, joka korottaa tupakkaveroa, osa edustajista olisi halunnut suurempaa korotusta. Vasemmiston Kari Uotila kuitenkin varoitti liian suuren korotuksen lisäävän matkustajatuontia ja salakuljetusta eikä se siksi lisääkään verotuloja kuvitellulla tavalla.

Vasemmisto vastusti indeksien leikkausta, keskusta ei.

Vasemmiston Erkki Virtanen esitti ja Aino-Kaisa Pekonen kannatti, että eduskunta hylkäisi hallituksen indeksileikkaushankkeen. Leikkaushan koskee niin eläkeläisiä, työttömiä kuin opiskelijoitakin. Eikä leikkausta ole tarkoitus myöhempinä vuosina korvata.

Hieman hämmästytti, että oppositiossa oleva keskusta asettui tukemaan hallituksen indeksileikkausta. Tämä keskustan linjavalinta kävi ilmi täysistuntopuheissa.

Kyselytunnilla

Torstain kyselytunnilla esillä olivat Te-keskusten palveluiden saatavuus, Venäjän vastapakotteiden kompensoiminen suomalaisille viljelijöille, kotimaisen elokuvan tukeminen, Pohjoismainen puolustusyhteistyö ja junavuorojen vähentäminen.

Jari Myllykoski puuttui siihen, että kotimaisen elokuvan tuesta halutaan periä veroa.
– Kotimainen elokuva on suomalaisten suosiossa, ja vuoden katsotuin elokuva on tällä hetkellä kerännyt yli 300 000 katsojaa, eli Mielensäpahoittaja. Ja kyllä minäkin niin mieleni pahoitin, kun huomasin, että budjettilakien yhteydessä yritystukien karsimisen verukkeella poistettaisiin veikkausvoittovaroilla rahoitettavien elokuvatukien verovapaus. Tämä on isku vyön alle niille suomalaisille elokuville, jotka vievät Suomi-kuvaa ulkomaille, viihdyttävät ja luovat kulttuuripääomaa. Elokuvia ei tueta valtion toimesta kuten teatteria, vaan tuet tulevat veikkausvoittovaroista. Täytyykö slogan ”suomalainen voittaa aina” muuttaakin, että ”valtiovarainministeriö voittaa aina”?

Ministeri Rinne lupasi, että tämä kohta voidaan korjata eduskunnassa.

Puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki otti esille sen, että valtion omistama Senaatti-kiinteistöt perii korkeina vuokrina takaisin sen, mitä tukena on kulttuuritoimintaan annettu. Valtiovarainministeri lupasi selvittää tätä.

Modig: tavoite kannatettava, pykälät väärät

Täysistuntoon palautui sivistysvaliokunnan mietintö tekijänoikeutta koskevasta kansalaisaloitteesta.

Vasemmiston Silvia Modig
– Tämän aloitteen ongelman ydin on se, mikä täällä on tullut esille: pykälät eivät tue pyrkimystä. Vaikka itse ajatus, mitä haetaan, olisi kannatettava, ovat keinot, jolla siihen halutaan päästä, sellaisia, että niitä ei voi kannattaa.

Vaikka sivistysvaliokunta hylkäsikin lakiehdotuksen, se toivoi kuitenkin opetus- ja kulttuuriministeriöltä asiaa koskevaa esitystä.
– Valiokunta katsoo, että opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi harkita aloitteesta mahdollisesti johtuvaa lainvalmistelun tarvetta. Elämme uudessa digitaalisen ympäristön ajassa, jossa tekijänoikeuslainsäädännön soveltuminen tämänhetkiseen toimintaympäristöön on suuresti muuttumassa niin ammatinharjoittajan, elinkeinoelämän kuin kuluttajankin näkökulmasta. Tekijänoikeussuojan takaavia ja nykyiseen toimintaympäristöön soveltuvia ratkaisuja tulee löytää, sillä tarve niille on ilmeinen.

______
Eduskunnan viikko on Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän sihteerin kokoama katsaus eduskunnan tapahtumiin. Eduskunnan viikko ilmestyy istuntokausien aikana perjantaisin ja siinä kerrotaan Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toiminnasta ja kansanedustajien tekemistä valtiopäivätoimista.

 

The post Eduskunnan viikko 43: turvakotiasiaa ja indeksejä appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/politiikka/eduskunnan-viikko/eduskunnan-viikko-43-turvakotiasiaa-ja-indekseja/feed/ 0
Sote ei kaadu http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/sote-ei-kaadu/ http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/sote-ei-kaadu/#comments Fri, 24 Oct 2014 10:02:16 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18802 Stubbin Nato-moniarvoisuus näyttää levinneen sote-uudistukseen.

The post Sote ei kaadu appeared first on Vasemmisto.

]]>
Vasemmiston kansanedustaja Erkki Virtanen kirjoittaa Savon Sanomissa:

– Stubbin Nato-moniarvoisuus näyttää levinneen sote-uudistukseen. Merkittävät kokoomuslaiset kertovat julkisuudessa, että he kyllä ovat sitoutuneet puoluejohtajien sopimukseen, mutta eivät pidä hyväksyttävänä parlamentaarisen ohjausryhmän laatimaa lakiluonnosta.

Lue Erkki Virtasen kolumni Savon Sanomista >>

The post Sote ei kaadu appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/sote-ei-kaadu/feed/ 0
Näytösluonteista demokratiaa http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/naytosluonteista-demokratiaa/ http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/naytosluonteista-demokratiaa/#comments Fri, 24 Oct 2014 09:22:30 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18799 EU sai tällä viikolla uuden komission äänestyksessä, jossa vasemmiston GUE/NGL ryhmä äänesti nimitystä vastaan.

The post Näytösluonteista demokratiaa appeared first on Vasemmisto.

]]>
Merjan EU-viikko 43

EU sai tällä viikolla uuden komission äänestyksessä, jossa vasemmiston GUE/NGL ryhmä äänesti nimitystä vastaan.

– Kuulemisprosessi on ollut osin hyvin epädemokraattinen ja jääviyskysymyksille on viitattu kintaalla esimerkiksi ilmasto- ja energiakomissaari Caneten osalta, kertoo meppimme Merja Kyllönen.
– Yksi komissaariehdokas sentään äänestettiin nurin, kun edes suuret puolueet eivät iljenneet häntä tukea. Mutta monta muuta meni läpi heittämällä.

Liikennevaliokunta oli valintaprosessiin erityisen tyytymätön.

– Valintaprosessista muodostui farssi. Ehdokas ehdittiin jo hyväksyä yksimielisesti, kun alkoi kuitenkin kuulua huhuja vaihdosta ja valiokunta lähestyi kirjeitse puheenjohtaja Junckeria. Hän ei koskaan vaivautunut edes vastaamaan valiokunnan kaikkien puolueiden yhteiseen kirjeeseen ja neljässä päivässä koko pakka valiokunnan osalta muuttui, Merja kertoo.
– Toiminta osoitti suurta ylimielisyyttä valiokuntaa ja liikenneasioiden merkitystä kohtaan. Todellisessa valinnassa toimijat uskalletaan altistaa aidon arvioinnin alle ja pätevyys ja osaaminen ratkaisee.
– Jos kuuleminen järjestetään, pitäisi sillä olla merkitystä. Muutoinhan komission valinta voisi hyvin olla vain ilmoitusluontoinen, kun demokratiakin näyttää olevan näennäistä.

GUE/NGL:n ryhmän tiedote aiheesta >>

 

The post Näytösluonteista demokratiaa appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/naytosluonteista-demokratiaa/feed/ 0
Rinteellä silmää sittenkin kotimaiselle elokuvalle   http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/rinteella-silmaa-sittenkin-kotimaiselle-elokuvalle/ http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/rinteella-silmaa-sittenkin-kotimaiselle-elokuvalle/#comments Thu, 23 Oct 2014 15:10:07 +0000 http://www.vasemmisto.fi/?p=18797 Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 23.10.2014 Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kysyi tänään kyselytunnilla elokuvien tuotantotukien verovapauden poistosta valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.). Hallitus oli esittänyt talousarvion yhteydessä elokuvien tuotantotukien verovapauden poistoa. Vastauksessaan Rinne ilmoitti olevansa valmis ja myös hallituksen olevan valmis siihen, että verovapaus säilytetään. Hallituksen tuki asialle tarkoittaa sitä, että eduskunnan käsittelyssä on mahdollista muuttaa esitystä […]

The post Rinteellä silmää sittenkin kotimaiselle elokuvalle   appeared first on Vasemmisto.

]]>
Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 23.10.2014

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kysyi tänään kyselytunnilla elokuvien tuotantotukien verovapauden poistosta valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.). Hallitus oli esittänyt talousarvion yhteydessä elokuvien tuotantotukien verovapauden poistoa.

Vastauksessaan Rinne ilmoitti olevansa valmis ja myös hallituksen olevan valmis siihen, että verovapaus säilytetään. Hallituksen tuki asialle tarkoittaa sitä, että eduskunnan käsittelyssä on mahdollista muuttaa esitystä niin, että elokuvatukien verovapaus säilyy jatkossakin.

Syyskuussa Myllykosken kysyessä asiasta kirjallisella kysymyksellä, oli Rinne vielä eri linjoilla ja puolusti verovapauden poistoa.

Myllykoski painotti kysymyksessään veikkausvoittovarojen merkitystä kulttuurin tukemiselle.
– Elokuvia ei tueta valtiovallan toimesta suoraan, kuten esimerkiksi teatteria, vaan elokuvia tuetaan veikkausvoittovaroista. Kansalaiset veikatessaan tukevat suomalaista kulttuuria, Myllykoski sanoi.

Myllykoski yhtyy Rinteen näkemykseen siitä, että verovapauden poiston valtiolle tuottamat lisätulot eivät ole sen väärti, että samaan aikaan heikennetään elokuva-alan työllisyystilannetta ja aiheutetaan lisäkustannuksia työllisyysmenojen kautta.

Lisätietoa: Kansanedustaja Jari Myllykoski, puh. (09) 432 3119, jari.myllykoski@eduskunta.fi

The post Rinteellä silmää sittenkin kotimaiselle elokuvalle   appeared first on Vasemmisto.

]]>
http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/jarimyllykoski/rinteella-silmaa-sittenkin-kotimaiselle-elokuvalle/feed/ 0