Hallitus asetti veronkevennykset julkisen talouden tasapainon edelle

Talouspolitiikan arviointineuvoston arvio hallituksen talouspolitiikan linjasta on monelta osin kriittinen ja nostaa esiin osittain samoja huolenaiheita kuin vasemmistoliitto on esittänyt eduskunnassa.

– Suomen harjoittamassa finanssipolitiikassa ei ole mitään järkeä. Kataisen hallitus kiristi finanssipolitiikkaa miljardeilla keskellä taantumaa ja talouskasvun käynnistyttyä Sipilän hallitus on hukannut liikkumavaransa hyvätuloisia suosivaan 1,5 miljardin veroaleen ja julkistaloudelle kalliiseen kikyyn, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

Neuvosto arvioi, että hallituksen oman julkisen talouden tasapainotavoitteen saavuttaminen edellyttäisi julkisen sektorin menojen pienentämistä tai tulojen kasvattamista 300 miljoonalla eurolla. Vuosiraportti nostaa esiin myös, että työllisyystavoitteen nostaminen 72 prosenttiin vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä ilman uusia toimenpiteitä.

Finanssipoliittisen linjan lisäksi talouspolitiikan arviointineuvosto nostaa esiin sote-uudistuksen julkisia menoja kasvattavan vaikutuksen. Lisäksi koulutukseen ja tutkimukseen tehdyt leikkaukset vaarantavat pitkällä aikavälillä kasvua.

– Arvion valossa voidaan mielestäni hyvin sanoa, että hallituksen politiikka on kokonaisuudessaan taloudellisesti ja inhimillisesti vastuutonta, Li Andersson sanoo.

Arviointineuvosto toteaa, että sote‐menojen siirto kunnilta valtiontalouden kehyksiin voi säästötavoitteiden epäonnistuessa viedä tilaa muilta menoilta ja jopa vaarantaa kehysmenettelyn uskottavuuden.

Li Andersson kommentoi Talouspolitiikan arviointineuvoston raporttia blogissaan: http://liandersson.fi/hallituksen-talouspolitiikan-4-ongelmaa/

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille