Laadukasta varhaiskasvatusta kaikille päiväkotibisneksen miljoonavoittojen sijaan

Varhaiskasvatuksen kehittämisessä on otettu isoja harppauksia viime vuosina, ja se on nyt vahvemmin osa kasvatus- ja koulutusjärjestelmää. Samalla päiväkotibisnes kasvaa voimakkaasti, kun pääomasijoittajien omistamat firmat valtaavat alaa ja suurempi osa verovaroista päätyy kaupallisten toimijoiden taskuihin.

Vasemmistoliitto julkaisi tänään puolueen uudet varhaiskasvatuslinjaukset, jotka lähtevät siitä, että varhaiskasvatus on lapsen oikeus ja keskeinen koulutuksen tasa-arvon edistämiselle. Puolue haluaa nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua ja puuttua kasvavaan päiväkotibisnekseen, niin että voitontavoittelun kielto perusopetuksen tavoin laajennetaan myös varhaiskasvatukseen.

– Kaupallisen päiväkotibisneksen vallatessa alaa ollaan tärkeän periaatteellisen kysymyksen äärellä. Haluammeko todella, että kaupallisten firmojen voitontavoittelu ohjaa pienten lasten kasvatusta? On kyse siitä, käytetäänkö varhaiskasvatukseen kerätyt verot lapsiin vai päiväkotiketjujen miljoonavoittoihin, kuten viime vuonna julkaistut verotiedot paljastavat, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

Päiväkotibisnes vaikuttaa myös varhaiskasvatuksen laatuun ja lasten yhdenvertaisuuteen. Kaupallisissa päiväkodeissa henkilöstöllä on keskimääräistä pienemmät palkat ja kunta kantaa riskin myös niiden liiketoiminnasta. Erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ei oteta kaupalliseen päiväkotiin välttämättä ollenkaan, ja erityistä tukea tarvitseville lapsille on jopa annettu “potkuja” päiväkodista.

Vasemmistoliitto haluaa, että varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamistarpeisiin ja työoloihin varataan riittävästi resursseja. Lisäksi askeleena maksuttomuuden suuntaan kuntien on kaksivuotisen esikoulun lisäksi tarjottava maksutonta varhaiskasvatusta 3-4-vuotiaille lapsille.

– Tavoitteenamme on nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, joustavoittaa oppivelvollisuusikää ja lisätä vuoropäivähoitopaikkoja perheiden tarpeita vastaavasti, Li Andersson sanoo.

Jokaisen lapsen oikeus varhaiskasvatukseen tarkoittaa myös, että kunnissa ei säästösyistä saa ohjata vanhempia, eli käytännössä yleensä äitejä, kotihoidon tuelle ja sitä kautta perheitä avoimiin palveluihin, kuten puisto- tai kerhomuotoiseen toimintaan. Sen sijaan palveluita on oltava riittävästi tarjolla vastaamaan lasten ja perheiden tarpeita. Puolue vaati, että jokaiselle lapselle on taattava oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen riippumatta esimerkiksi lapsen huoltajan työmarkkinatilanteesta, lapsen kotikunnasta tai lapsen erityistarpeista.

Vasemmistoliiton uudet varhaiskasvatuslinjaukset viestin liitteenä. Ne löytyvät myös osoitteesta http://www.vasemmisto.fi/yleinen/varhaiskasvatusohjelma/

Lisätiedot:
Li Andersson
p. 040 508 8697

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille