Oikeuslaitosta uudistettava oikeusturva, ei säästöt edellä

Eduskunta käsittelee tänään käräjäoikeuksien rakenneuudistusta. Hallitus pyrkii säästämään tuomioistuinten menoissa lakkauttamalla seitsemän käräjäoikeutta ja sulkemalla 21 käräjäoikeuden istuntopaikkaa. Edellinen merkittävä oikeuslaitoksen supistaminen tehtiin vuonna 2010. Tällöin käräjäoikeuksien määrä pudotettiin 51 nykyiseen 27 käräjäoikeuteen. Hallitus aikoo karsia käräjäoikeusverkostoa merkittävästi, vaikka ei ole selvittänyt vuoden 2010 uudistuksen vaikutuksia ihmisten oikeusturvaan ja tuomioistuinlaitoksen toimintaan.

– Miten käräjäoikeusverkostoa voidaan taas merkittävästi supistaa, jos emme tiedä edellisen reformin vaikutuksia? Mitä oikeusvaltiosta jää jäljelle, jos ihmisten oikeusturvasta voidaan säästää tietämättä vaikutuksista? kansanedustaja Matti Semi ihmettelee.

Tuomariliiton mukaan hallituksen esitys käräjäoikeusverkoston supistamisesta ei ole maantieteellisesti tasa-arvoinen. Käräjäoikeusverkoston karsiminen tulee vaikuttamaan ihmisten mahdollisuuksiin hoitaa asioitaan tasapuolisesti asuinpaikkakunnasta riippumatta.

– Jo pelkästään kasvavat matkakustannukset asettavat ihmiset eriarvoiseen asemaan ja vaikuttavat erityisesti pienituloisten asemaan ruuhka-Suomen ulkopuolella. Esimerkiksi Pohjois-Savosta lakkautetaan kansliat sekä Iisalmesta että Varkaudesta. Riittävän tiheä käräjäoikeusverkosto on alueiden elinvoimalle ihan yhtä tärkeää kuin muutkin palvelut. Näin on oltava, jos otamme kansalaisten oikeusturvan takaamisen tosissaan koko Suomessa.

Matti Semi on huolissaan myös käräjäoikeusverkoston karsimisen vaikutuksista valtionhallinnon työpaikkoihin ympäri Suomen.

– Käräjäoikeudet käsittelevät valtionhallinnon toimijoiden, kuten poliisin, ulosoton, oikeusavun, verottajan ja maistraatin asioita. Nämä varmasti miettivät toimintojensa laajuutta paikkakunnilla, joista käräjäoikeudet karsitaan.

Lyhytnäköisten ja seurauksiltaan arvaamattomien säästötoimien sijasta Semi vaatii laajempaa keskustelua siitä, miten oikeuslaitosta kehitetään.

– Vallan kolmijaon kannalta on äärimmäisen tärkeää, että me poliitikot pysymme pois oikeussaleista tuomareita neuvomasta. Sen sijaan meidän on puututtava siihen, että jutturuuhkat ovat pysyneet samanlaisina jo pitkään ja käsittelyajat tuomioistuimissa kasvavat. Meidän on nyt keskusteltava siitä, miten tuomioistuinten perusrahoitus turvataan, jotta kansalaisten oikeusturva toteutuu joka puolella maata ja kukkaron paksuudesta riippumatta.

Lisätiedot: Matti Semi, matti.semi@eduskunta.fi, 050 513 0688

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille