Päivystysratkaisuissa turvattava kielelliset oikeudet ja alueellinen liikkumavara

Hallitus tavoittelee sairaaloiden työnjaon muutoksilla jopa 350 miljoonan euron säästöjä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson painottaa palveluiden laadun, mutta myös riittävän alueellisen liikkumavaran ja kielellisten oikeuksien turvaamista.

­– Ainoa kestävä perustelu keskittämiselle on laadun ja potilasturvallisuuden parantaminen. Säästöjä ei saa hakea laadun kustannuksella. Hyvin toimivia julkisia palveluita ei saa ajaa alas puhtaan ideologisista syistä yksityisen voitontavoittelun hyödyksi.

– Herää kysymys, onko hallituksen nimenomainen tavoite avata keskittämisellä markkinoita yksityisille toimijoille? Näin saattaa käydä, jos hallituksen linja johtaa alueellisiin palvelutyhjiöihin, joita yksityiset sotefirmat tulevat sitten paikkaamaan.

– Nyt ei ole mitään estettä sille, että yksityiset lääkäriyhtiöt tunkevat keskittämisen takia lakkautettavien julkisten palveluiden tontille.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen esitys sisältää kielellisten oikeuksien kannalta oleellisen valuvian.

– Kielelliset oikeudet on ehdottomasti turvattava. Parhaiten tämä toteutuisi säilyttämällä laaja päivystys Vaasan keskussairaalassa. En ymmärrä mikä muu malli olisi tätä parempi.

Toteutuessaan päivystysuudistus merkitsisi monilla alueilla pitkään jatkuneen työn ja myös hyvien käytänteiden loppumista.

– Monilla alueilla on luotu palveluiden järjestämiseen hyviä ja kustannustehokkaita tapoja, jotka myös tukevat sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita. Näitä ei tule heittää romukoppaan, vaan taata alueiden riittävä liikkumavara päättää sairaaloiden välisestä työnjaosta.

Anderssonin mukaan esitys sisältää niin suuria kysymyksiä, että on paras lykätä päätöksentekoa kunnes sote-uudistuksen yksityiskohdista saadaan lisätietoa.

– Näin merkittäviä päätöksiä ei tule tehdä irrallaan sote-uudistuksesta. Emme esimerkiksi tiedä, miten laajalle valinnanvapauslainsäädäntö tullaan ulottamaan. Nyt on paras ottaa aikalisä ja jättää esitys talviunille ensi kevääseen.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille