Vanhustenhoidon tilanne on kestämätön

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen tiedote 8.1.2016

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on erittäin huolissaan vanhusten laitoshoitopaikkojen riittävyydestä ja kotihoidon resursseista. Pekonen oli alkuviikosta yhden yön mukana kotikaupunkinsa Riihimäen kotihoidon yöpartiossa. Pekonen on ennen kansanedustajan tehtäväänsä toiminut lähihoitajana terveyskeskuksen vuodeosastolla.

– Aikataulu on yöpartiossa todella kiireinen. Ensimmäinen tehtävämme oli turvarannekkeesta tullut hälytys. Kaatunutta vanhusta auttaessa ja ambulanssia odotellessa vierähti aikaa, ja seuraavista paikoista olimmekin sitten myöhässä. Muut vanhukset joutuivat odottamaan iltalääkkeitään ja yöpuulle pääsyä.

Pekonen jäi yön jälkeen miettimään erityisesti hoitajien jaksamista ja työturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

– Hoitajat työskentelevät öisin yksin. Taukoja ei monesti ehdi pitää ja jopa vessaan on hankala päästä. Pätevien sijaisten saaminen on haastavaa.

Nykyinen hallitus on ohjelmassaan ilmoittanut panostavansa siihen, että vanhukset saisivat olla mahdollisimman pitkään kotona. Tämä ei Pekosen mukaan onnistu ilman kotihoidon kehittämistä ja resurssien lisäämistä, viime hallituskaudella säädetyn vanhuspalvelulain hengessä.

– En ole edelleenkään vakuuttunut siitä, että kaikki vanhukset haluavat elää yksin omassa kodissaan niin kauan kuin on mahdollista. Kodeissaan asuu lukuisia vanhuksia, joiden ”niin kauan kuin mahdollista” on jo mennyt. Vanhustenhoito vaatii suuren remontin, Pekonen linjaa.

Lisätietoja:
Aino-Kaisa Pekonen 0505120119

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille