Vasemmisto vaatii pääministerin ilmoitusta Terrafamesta

 

Vasemmistoliitto moittii hallituksen niukkaa tiedotuslinjaa Terrafamen pääomitukseen liittyen. Valtion budjetin yhteydessä kaivosyhtiölle ollaan myöntämässä jälleen 100 miljoonaa euroa lisää. Tämän jälkeen Talvivaaraan ja Terrafameen myönnetty summa nousee yhteensä jo lähelle miljardia euroa.

– Hallitus vaatii, että annamme sokkona lisää rahaa. Ainoat selvitykset on kerrottu yhtiön omalla suulla, emmekä ole saaneet mitään ulkopuolista arviota ympäristöongelmien hallinnasta tai taloudellisesta kehityksestä, sanoo kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Kari Uotila.

Eduskunta käsittelee parhaillaan valtion ensi vuoden budjettia. Vasemmistoliitto vaatii, että ennen kuin Terrafamen pääomitus toteutetaan, eduskunnalle annetaan pääministerin ilmoituksella arvio kaivosyhtiön taloustilanteesta vuoden 2018 lopussa.

– Pääministeri Sipilä on nähnyt Sotkamossa ihmeen. Hänen täytyy kertoa siitä tarkemmin, ennen kuin voimme jatkaa kaivoksen ylösajoa yhteisillä verorahoilla.

– Pääministerin ilmoituksen tulee kattaa kassavirta-arvion ohella kaikki kannattavuuteen liittyvät taloudelliset tunnusluvut sisältäen toimintamenojen lisäksi ympäristökustannukset ja rahoituskustannukset koko kaivoksen elinkaaren ajalta.

– Tämän sadan miljoonan on arvioitu riittävän ensi kesään saakka. Sen jälkeen ylösajon jatkamiseen tarvitaan vielä suunnilleen saman verran. Mutta entä sen jälkeen? Milloin kaivos muuttuu tuottavaksi? Lisärahaa Terrafame tulee tarvitsemaan myös siinä tapauksessa, että kaivos päätetään sulkea.

Uotila ymmärtää kaivoksen merkityksen Kainuun työllisyydelle.

– Terrafame työllistää reilun tuhat ihmistä, välillisesti enemmänkin. Kuitenkin reunaehtona toiminnan jatkamiselle täytyy olla, että ympäristöongelmat saadaan hallintaan, ja kaivos kannattavaksi. Ei ole muuta vaihtoehtoa. On myös muistettava, että mikäli alasajoon päädytään, tarvitaan työntekijöitä vielä useiden vuosien ajan, Uotila sanoo.

Eduskunta äänesti asiasta perjantaina. Vasemmistoliiton vaatimus sai tukea vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien kansanedustajilta, mutta hallituspuolueiden ja sosialidemokraattien äänet riittivät kumoamaan esityksen äänin 131–31. Pääministerin ilmoitusta Terrafamesta ei siis kuulla.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille