Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro keskustelussa pääministerin ilmoituksesta maakunta- ja sote-uudistuksen aikatauluista

Aino-Kaisa Pekosen pitämä vasemmistoliiton ryhmäpuhe keskustelussa pääministerin ilmoituksesta maakunta- ja sote-uudistuksen aikatauluista 27.6.2018:

 

Arvoisa puhemies!

Suomalaiset ansaitsevat toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut. Siksi tarvitaan oikeudenmukainen sote-uudistus, joka parantaa jokaisen suomalaisen palveluita, kaventaa terveyseroja ja hillitsee kustannusten nousua. Tätä on yritetty tehdä jo kymmenen vuotta, mutta valmista ei ole tullut. Toki asiakin on vaikea.

Mutta miten tässä taas näin kävi? Hallitus on toiminut väärin kerta toisensa jälkeen. Ensimmäinen virhe oli, että tämän mittaluokan uudistusta ei lähdetty tekemään kaikkien puolueiden yhteistyönä, vaan yksin perusporvarihallituksen voimin. Nyt hallituksen enemmistö on ehkä kaksi edustajaa.

Toinen virhe oli asiantuntijoiden ja laadukkaan lainvalmistelun ohittaminen, ja keskeneräisten lakiesitysten jääräpäinen puskeminen eteenpäin. Onneksi meillä suomessa on perustuslakivaliokunta, joka varmistaa valmisteluvaiheessa perusoikeuksien toteutumisen. On väärin syyttää eduskuntaa uudistuksen viivästymisestä, kun syy on hallituksen, joka kerta toisensa jälkeen tuo eduskuntaan huonosti valmisteltuja ja perustuslaillisia ongelmia sisältäviä esityksiä. Kun valinnanvapausmallin 103:sta pykälästä 53 vaatii korjausta, ei ole kyse sote-uudistuksen viivästyttämisestä, vaan ala-arvoisesta lain valmistelusta.

Kolmannen virheen Sipilän hallitus teki, kun se asetti oman aikataulunsa kunnollisen käsittelyn edelle. Hallitus ajaa laput silmillä markkinamalliaan, joka ei läpäise perustuslaillista arviointia. Nyt käsittelemme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallituksen vastinetta, se ottaa oman aikansa. Ja siksi olemme nyt tässä. Oppositio vaati pääministerin ilmoitusta esityksestä jo viime viikolla, mutta silloin se ei käynyt. A-studiossa pääministeri kertoi tuovansa esityksestä tiedonannon, mutta ilmeisesti kantti ei kestänyt luottamusäänestystä asiasta ja suunnitelma vaihtui lennossa.

Aikataulun sijaan olisi kuitenkin tärkeämpää keskustella sote-uudistuksen sisällöstä. Meidän pitää keskustella siitä, miten ihmiset pääsevät hoitoon ilman jonoja ja lompakon paksuudesta riippumatta. Kansalaisten yhdenvertaisten oikeuksien toteutuminen on paljon tärkeämpää, kuin vaalien siirtyminen eteenpäin joillain kuukausilla.

Suurimman virheen Sipilän hallitus kuitenkin teki heti kautensa alussa. Kohtalokkaan lehmänkauppayön pimeinä tunteina syntynyt markkinamalli on kelvoton. Integraatio ei toteudu, palveluketjut hajoavat, kustannukset kasvavat ja palvelut heikkenevät. Nyt Kokoomus yrittää venyttää perustuslakia mielensä mukaiseksi valinnanvapauden vaiheistuksen osalta ja Keskusta kiirehtii maakuntavaaleja palveluiden laadun kustannuksella. Kärsijäksi ovat joutumassa ne kaikki tavalliset suomalaiset, joiden sosiaali- ja terveyspalvelut heikentyvät, mikäli uudistus tällaisena pusketaan läpi muutaman äänen enemmistöllä.

 

Arvoisa puhemies!

Sote-sotkun muuttuminen tällaiseksi farssiksi on häpeällistä, suomalaiset eivät ansaitse tätä.

Hallituksen sote-mallin vaihtoehto ei ole tekemättä jättäminen vaan toimiva uudistus. Integraatio toteutuu parhaiten, kun vastuu niin palveluiden järjestämisestä kuin tuottamisesta siirretään yhdelle taholle, esimerkiksi maakunnille. Nyt käsittelyssä olevat muut lait voidaan käsitellä normaalisti, jos kyseenalainen ja perustuslain vastainen markkinamalli tässä vaiheessa jätetään pois ja maakunnille annetaan verotusoikeus sekä luovutaan budjettileikkurista. Tähän asti alueilla tehty valmistelu ei mene hukkaan, vaan sen pohjalle voidaan rakentaa parempi uudistus.

Lisäksi me haluamme poistaa terveyskeskusmaksut ja uudistaa hoitotakuuta niin, että kiireettömään hoitoon pääsisi viikossa, että apua saa silloin kun on huoli. Suomalaisten palvelut olisivat turvassa, ja jokaisesta pidettäisiin huolta. Tämä toki maksaisi, mutta paljon vähemmän kuin hallituksen markkinamalli.

Uudistuksen korjaaminen vaatisi kompromissikykyä hallitukselta, ja ehkä hintana olisi poliittisten kasvojen menetys, mutta se on pieni hinta isänmaan ja kansalaisten puolustamisesta.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille