Vasemmistoliitto kyseenalaistaa hävittäjäkauppojen hinnan

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi ei osta puolustusselonteon lupauksia hävittäjäkaupoista.

-Kyseenalaistamme esitetyt luvut hävittäjähankinnan loppusummasta. Jos huomioidaan hankintahinnan lisäksi käyttö- ja elinkaarikustannukset, hävittäjähankinnan kokonaissumma voi nousta jopa kaksinkertaiseksi esitetystä 7-10 miljardin eurosta. Hävittäjien määrää tulee vähentää suunnitellusta ja kustannuksia karsia tarjouspyynnön myötä, Mustajärvi sanoo.

Mustajärvi jätti tänään Vasemmistoliiton vastalauseen puolustusvaliokunnan mietintöön valtioneuvoston puolustusselonteosta. Vastalauseessa korostetaan, että teollinen yhteistyö Ruotsin kanssa tulisi nostaa keskiöön hankinnoista päätettäessä.

-Jos hankinta kohdistuu ruotsalaiseen vaihtoehtoon, luo se parhaat edellytykset luoda uusia työpaikkoja, tukea suomalaisia yrityksiä ja lujittaa teollista perustaa sekä tuotekehitystä. Tällöin avautuisi myös aivan uusi mahdollisuus muulle Suomi-Ruotsi-puolustusyhteistyön kehittämiselle, Mustajärvi sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että Suomi-Ruotsi-puolustusyhteistyö ei saa johtaa sotilaallisesta liittoutumattomuudesta luopumiseen.

– Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei hyväksy sotilasliittoa myöskään Ruotsin kanssa vaan pidämme kiinni sotilaallisesta liittoutumattomuudesta. Kahdenkeskistä yhteistyötä tulee edistää muulla tavoin esimerkiksi sellaisissa hankkeissa, jotka alentavat kustannuksia.

Mustajärvi painottaa, että liittoutumattomuus on edelleen suomalaisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kulmakivi – oli kyse sitten kahdenvälisistä suhteista tai EU:n puolustusyhteistyöstä. Mustajärvi ampuukin alas puolustusselonteon suunnitelmat EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan syventämisestä.

-Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei hyväksy EU:n militarisointia. Sotavoimin ei taistella massatyöttömyyttä, unionin sisäistä eriytyneisyyttä, talouskriisejä ja pakolaisongelmaa vastaan. Sotateollisen kompleksin rakentaminen ei voi olla se liima, joka pitää EU:n kasassa, Mustajärvi kuittaa.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille