EU:n ja USA:n neuvottelut vapaakaupasta pysäytettävä

Vasemmistoliiton tiedote 4.12.2012 
Hanna Sarkkinen eurovaaliavauksessaan: EU:n ja USA:n väliset vapaakauppasopimusneuvottelut on pysäytettävä

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, eurovaaliehdokas Hanna Sarkkinen vaatii Suomea esittämään EU:n, USA:n ja Kanadan kesken käytävien vapaakauppa- ja investointisopimusneuvotteluiden välitöntä keskeyttämistä. Sarkkinen puhui keskiviikkona Oulussa eurovaalikampanjansa starttitilaisuudessa.
Sarkkinen korostaa, että vapaakauppasopimuksen sisältämä laaja sijoitussuoja saattaisi toteutuessaan vaikeuttaa huomattavasti ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseen tähtäävää sääntelyä Euroopassa. Sopimus tarjoaa ulkomaalaisille investoijille laajan suojan ja kieltää sijoitusten rajoittamisen demokraattisesti.

– Vastaavat vapaakauppasopimukset ovat aiheuttaneet paljon ongelmia eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi tupakkayhtiö Phillip Morris on vaatinut Australian valtiolta korvauksia tupakointia rajoittavien demokraattisesti laadittujen säädösten vuoksi. Investointisuoja mahdollistaa kansainvälisen korvausvaatimuksen, vaikka esimerkiksi kaivos rikkoisi paikallista ympäristölainsäädäntöä tai kaikki maan asukkaat ja päättäjät olisivat hanketta vastaan.

Sarkkisen mielestä on vaikea nähdä, kenen muun kuin globaalien suuryritysten ja sopimuskiistoja ratkovien lakimiesten etua vapaakauppasopimukseen sisältyvät sijoitussuojat palvelevat.
– Häviäjiä ovat ihmiset ja ympäristö. Erityisen huolestuttavaa on, että kun sopimuksia on Atlantin molemmin puolin valmistelu tiiviissä yhteistyössä suuryritysten ja niiden etujärjestöjen kanssa, kansalaiset on jätetty lähes täysin valmistelun ulkopuolelle. Asiasta ei ole edes juuri puhuttu julkisuudessa, Sarkkinen toteaa.

Uusien vapaakauppasopimusten myötä myös Suomen valtio olisi pian syytettyjen penkillä.
– Suomessa on totuttu säätelemään yritysten toimintaa ja sijoituksia demokraattisesti, jotta ihmisten ja ympäristön hyvinvointi voidaan varmistaa. Vapaakauppasopimuksen myötä EU-maiden mahdollisuutta päättää omista asioistaan ja valvoa kansalaistensa etua rajoitettaisiin tuntuvasti. Sarkkinen jatkaa.

Hanna Sarkkinen vaatii, että vapaakauppasopimusneuvottelut on lopetettava välittömästi, tai ainakin niiden sisältöä on muutettava siten, etteivät kansallinen itsemääräämisoikeus ja Euroopan kansalaisten perusoikeuksien toteutuminen vaarannu.
Hanna Sarkkinen avasi eurovaalikampanjansa avauksen yhteydessä myös uudet verkkosivut osoitteessa www.hannasarkkinen.fi. Kyseisiltä verkkosivuilta löytyvät muun muassa Sarkkisen eurovaaliteesit osoitteessa http://hannasarkkinen.fi/eurovaalit/

Sivuilla on esitelty myös Sarkkisen eurovaalikampanjan tukena oleva, noin sata henkilöä jo nyt käsittävä maanlaajuinen kansalaisverkosto osoitteessa http://hannasarkkinen.fi/eurovaalit/tukijat/.

Hanna Sarkkinen Brysseliin -kansalaisverkostoon kuuluvat muun muassa Vasemmistoliiton kansanedustajat Risto Kalliorinne ja Martti Korhonen sekä Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Sari Moisanen.
Lisätiedot:
Hanna Sarkkinen
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, eurovaaliehdokas
p. 040 528 9641

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille