STX Finland kotimaiseen omistukseen

Vasemmiston telakaktyöryhmän tiedote 28.11.2013.

Vasemmistoliiton telakkatyöryhmä esittää, että telakkayhtiö STX Finland on saatava pikaisesti kotimaiseen omistukseen. Valtion on tehtävä tarjous yhtiöstä, jonka jälkeen se kokoaa kotimaisen konsortion omistajuutensa tueksi. Valtion on oltava konsortiossa ankkuriomistajana vähintään 34 prosentin osuudella. Viimeiset uutiset laivatilausten rakennusaikaisen rahoituksen vaikeuksista osoittavat, että viimeistään nyt on valtion otettava vastuu suomalaisen laivanrakennuksen, arktisen osaamisen ja meriteollisuuden tulevaisuuden turvaamisesta.

STX:n passiivinen omistaja on aiheuttanut tulevien tilausten vaarantumisen, kun aiesopimuksiakaan ei pystytä rahoitusongelmien takia saattamaan maaliin. Korealaisen omistajan kyvyttömyys ja haluttomuus uhkaa karkottaa koko laivanrakennuksen pois Suomesta. On aika katkaista vahingollinen napanuora ongelmissa olevaan STX konserniin ja otettava telakkateollisuus suomalaiseen omistukseen. Suomen on päästävä eroon korealaisesta omistajasta, joka ei ole sitoutunut jatkamaan laivanrakennusta Suomessa.

STX on ilmoittanut, että kaikki sen eurooppalaiset telakat ovat myynnissä. Ostotarjous on tehtävä pikaisesti, jotta jo aiesopimustasolla olevat matkustajalautat voidaan rakentaa Suomessa. Valtiojohtoisen konsortion avulla voitaisiin myös jatkaa Rauman telakan toimintaa esimerkiksi muotolohkojen valmistuksessa.

Kansainvälisten markkina-arvioiden mukaan seuraavien seitsemän vuoden aikana maailmassa tullaan rakentamaan 60–70 matkustajalauttaa ja lisäksi vastaava määrä risteilijöitä. Tästä riittää suomalaisille telakoille iso siivu, kunhan väliaikaiset rahoitus- ja omistusongelmat saadaan ratkaistua.

Julkisen talouden kestävyysvajeen ratkaiseminen pitemmällä aikavälillä on mahdollista vain riittävien vientitulojen turvaamisen avulla. Ajankohtaisissa rakenneneuvotteluissa on otettava rohkeita askeleita myös vientiteollisuuden turvaamiseksi tulevilla vuosikymmenillä.

Lisätietoja: Kari Uotila, Vasemmistoliiton telakkatyöryhmän puheenjohtaja 050 512 3031

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille