Vastikkeellinen sosiaaliturva ei saa johtaa pakkotyömarkkinoihin

Uudenmaan Vasemmistoliiton tiedote 26.2.2014

Hallitus on päättänyt rakennepoliittisessa ohjelmassaan ottaa käyttöön niin sanotun osallistavan sosiaaliturvan. Toistaiseksi sosiaali- ja terveysministeriön keskustelunavauksissa työttömille on kaavailtu 2-4 tunnin viikoittaista työvelvoitetta ehtona työttömyysturvan saannille.

Vasemmistoliiton Uudenmaan piirin mielestä esityksiin liittyy isoja ongelmia. Pahimmillaan tämä voisi johtaa palkattomiin pakkotöihin.

Työttömyysturva ja jopa viimesijaiseksi turvaksi tarkoitettu toimeentulotuki ovat jo nyt vahvasti vastikkeellisia. Karenssiajat ovat kahdesta viikosta jopa kolmeen kuukauteen. Tarjotusta työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysturvan menettämiseen jopa kahden kuukauden ajalta.

– Voimakkaan vastikkeellisuuden taustalla on ajattelu, jonka mukaan työttömyys on pääosin työttömien omaa syytä ja taustalla ovat heidän puuttuvat työhalunsa. Siksi työtä vailla olevat pitää pakottaa toimeliaisuuteen toimeentulon menettämisen uhalla, Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Antero Eerola arvelee.

– Tähän liittyy myös väite siitä, että vastikkeellisuus lisäisi sosiaaliturvan hyväksyttävyyttä. Pitääkö työttömien vielä hakea muun yhteiskunnan hyväksyntää sen ohella, että työn menettämisen kautta pohja toimeentulolta on mennyt.

Uudenmaan Vasemmistoliitto katsoo, että vastikkeellinen sosiaaliturva viestii luottamuspääoman murenemisesta yhteiskunnassa. Osa eliittiä ei enää luota siihen, että tavalliset ihmiset nostavat sosiaaliturvaa rehellisin perustein.

Mikäli työttömyysturvaan tehdään muutoksia, niiden pitää tarjota työttömille nykyistä korkeampaa tuen tasoa, jos he osallistuvat työllistämistoimiin. Sanktiot tarkoittavat ainoastaan työttömien toimeentulon heikentämistä.

Keskeinen syy työttömyyteen on työpaikkojen puute. Työ- ja elinkeinoministeriön viimeisimmän työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa oli tammikuussa 328 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 35 000 enemmän kuin vuosi sitten. Avoimia työpaikkoja oli samaan aikaan 54 000.

– Mihin töihin työttömiä kannustetaan, jos työpaikkoja ei ole? Vastikkeellisen sosiaaliturvan kautta ei saa Suomeen luoda uusia pakkotyömarkkinoita, jotka syrjäyttävät normaalia palkkatyötä. Oikeasta työstä on maksettava kunnon palkka, Eerola sanoo.

Lisätietoja:
Antero Eerola
Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja
puh. 050 574 1528

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille