Pätkätyöntekijöille perustettava vuosilomapankki

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkisen tiedote 24.1.2015
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen esittää, että Suomessa otetaan käyttöön pätkä- ja vuokratyöntekijöiden vuosilomapankki. Se voisi olla pakollisen vakuutuksen luonteinen, valtion ylläpitämä rahasto, jonne työnantajat automaattisesti maksaisivat pätkätyöntekijöiden lomarahat. Näin esimerkiksi naisvaltaisella hoitoalalla, akateemisissa projektitöissä tai kaupan kassoilla vuokratyösuhteissa olevat työntekijät pääsisivät viettämään vuosilomaa. Pitämätön loma myös seuraisi työntekijää työpaikkojen välillä.

– Tällä hetkellä pätkätyöntekijöille maksetaan lomakorvaukset usein rahana työsuhteen päättyessä ja vuokratyöntekijöille korotettuna tuntipalkkana. Palkallinen vuosiloma on monelle vain kaukainen haave. Pätkäduunari päivystää ja on varalla aina, Sarkkinen sanoo.

Sarkkisen mukaan nykykäytäntö on syrjivä, koska vuosiloman määrä riippuu työsuhdetyypistä. Hän on huolissaan työntekijöiden jaksamisesta: epävarmuudessa eläminen kuluttaa ihmistä henkisesti, ja palkallista, vietettyä lomaa on käytännössä erittäin harvoin.

– Pätkästä toiseen on usein pakko jatkaa ilman lepoa. Pätkä- ja silpputyöntekijöiden määrä kasvaa koko ajan, ja valitettavasti esimerkiksi mielenterveysongelmista johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat kasvussa. Liian moni palaa loppuun.

Sarkkinen painottaa, että puhtaasti vakituisiin ja kokoaikaisiin työsuhteisiin perustuvaa työelämää ei ole enää olemassa. Määrä- ja osa-aikaisissa työsuhteissa on Suomessa satojatuhansia ihmisiä, enemmän naisia kuin miehiä.

– Vuosilomapankki olisi keino edistää suomalaisten työhyvinvointia. Se myös lisäisi tasa-arvoa ja helpottaisi työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Sarkkinen muistuttaa, että pätkätyöntekijöiden vuosilomapankilla on vahva kannatus: sitä ovat tukeneet muiden muassa SDP, Vihreät, Keskusta ja Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Lisäksi JHL:n vuonna 2011 TNS-Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 84 prosenttia suomalaisista kannatti ajatusta vuosilomapankista.

– Pätkätyöntekijöiden vuosilomapankki ei lisäisi työnantajien tai valtion kustannuksia, mutta se parantaisi työntekijöiden asemaa. Kyse olisi niin sanotusta win-win-uudistuksesta. Koska poliittinen tahtotila on olemassa, toivon seuraavan hallituksen hoitavan asian kuntoon.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille