Tolkkua työelämään – Vasemmiston kampanja käyntiin

Vasemmistoliiton tiedote 16.9.2016

Vasemmistoliitto avasi työelämäkampanjansa:
Tolkkua työelämään – lakisääteinen minimipalkka Suomeen

Vasemmistoliitto käynnisti tänään Tolkkua työelämään -kampanjansa vaatimalla 10 euron minimituntipalkan käyttöönottoa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on jättänyt aloitteen vähimmäispalkkalaista. Palkat määräytyisivät Vasemmiston mallissa jatkossakin työehtosopimusten mukaan, mutta laki asettaisi vähimmäispalkan, jota pienempää korvausta ei työntekijälle voi maksaa.

– Hallituksen politiikka on kasvattanut tuloeroja ja myös työssäkäyvien köyhien määrää. Ihmisten arjen ongelmat eivät ratkea leikkaamalla palkkoja vaan turvaamalla kohtuullinen korvaus työstä, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Suomessa ei ole lakisääteistä vähimmäispalkkaa, koska palkat on perinteisesti sovittu työ- ja virkaehtosopimuksissa. Suomessa on työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan lähes 225 000 palkansaajaa, joiden palkoista ei ole sovittu lainkaan työ- tai virkaehtosopimuksilla.

– Yhä useampi suomalainen ei enää pärjää tekemällään työllä. Vasemmiston mielestä jokaiselle tulisi turvata lailla oikeus kohtuullisen elintason takaavaan palkkaan. Minimipalkka on Vasemmistoliiton vastaus työmarkkinoiden tilanteeseen, jossa palkkoja yritetään laskea paikallisella sopimisella alle työehtosopimusten, Andersson sanoo.

Jo nyt valtaosassa Euroopan maita on käytössä lakisääteinen vähimmäispalkka. Vuoden 2015 alussa EU:n 28 jäsenvaltiosta 22:ssä oli käytössä kansallinen vähimmäispalkka.
– On täysin käsittämätöntä, että Suomen kaltaisessa maassa ei ole vielä käytössä lakisääteistä minimipalkkaa, Andersson ihmettelee.

Vasemmistoliiton Tolkkua työelämään -kampanja haastaa uudistamaan työelämän lainsäädäntöä ja käytäntöjä muuttuvan maailman tarpeisiin. Kampanja käynnistyy viikonloppuna, kun Vasemmistoliiton kansanedustajat aloittavat Suomen-kierroksensa Rovaniemeltä.

Kampanjan aikana Vasemmistoliiton kansanedustajat kiertävät koko Suomen puhumassa työelämästä ja sen laadusta ja Vasemmisto tekee joukon avauksia, jotka tähtäävät työelämän tolkullistamiseen.

– Maailma ja työelämä muuttuu, mutta siihen liittyvä lainsäädäntö laahaa perässä. Uusi työelämä vaatii uusia tolkullisia ratkaisuja, ja niitä me haluamme tuoda esiin kampanjallamme. Samalla pidämme esillä myös pitkäaikaisia ja meille tärkeitä työelämään liittyviä kysymyksiä, kuten työllisyyttä ja työelämän laatua, Li Andersson sanoo.

Lisätiedot:

Li Andersson, p. 040 508 8697

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille