Hallituksen vedettävä pois irtisanomissuojan heikentäminen

Vastakkainasettelun sijasta puolue haluaa huomion työllisyyden kohentamiseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä tyrmää hallituksen aikeet heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksessä ja tukee ammattiyhdistysliikkeen kaavailemia vastatoimia.

– Hallitus väittää irtisanomissuojan heikentämistä työllisyystoimeksi, vaikka vahvan tutkijakonsensuksen mukaan tämän kaltaisten toimenpiteiden työllisyysvaikutuksista ei ole näyttöä. Sen sijaan heikennys toisi lisää mielivaltaa ja turvattomuutta työmarkkinoille ja heikentäisi työntekijän neuvotteluasemaa, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Hallituksen esitys mahdollistaisi irtisanomisen nykyistä kevyemmin perustein yli 90 prosentissa yrityksistä. Muutos tuottaisi työpaikoilla pelon ilmapiiriä, jossa esimerkiksi luottamustehtävissä toimiminen, häirintään puuttuminen sekä työn ja perheen yhdistäminen vaikeutuvat. Vasemmistoliitto pitää ongelmallisena myös keinotekoista 20 työntekijän hengen rajaa, joka asettaisi työntekijät keskenään eriarvoiseen asemaan.

– Hallitus yrittää korjata ongelmaa, jota ei ole olemassa keinolla, joka ei toimi. OECD:n mukaan yksilöperusteinen irtisanomissuoja on Suomessa kansainvälistä keskitasoa ja kollektiivinen irtisanomissuoja verrokkimaita heikompi.

Anderssonin mukaan hallituksen tulisi perua kaavaillut heikennykset ja keskittyä vaikuttaviin työllisyystoimiin, joilla pitkäaikaistyöttömyyden kovaan ytimeen päästäisiin käsiksi.

– Työmarkkinoille tarvitaan nyt tulevaisuudenuskoa ja tasa-arvoa edistäviä toimenpiteitä, ei pärstäkerroinjohtamista. Työllisyyden kohentaminen ja kohtaanto-ongelman ratkaiseminen edellyttävät osaamisen kehittämistä, palkkatukijärjestelmän uudistamista sekä työn ja sosiaaliturvan yhdistämisen helpottamista. Sosiaaliturvabyrokratiaa on purettava ja työn vastaanottamista helpotettava, Andersson sanoo.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille