Täsmäelvytystä homerakennuksiin ja korjausrakentamiseen

Vientiteollisuuden vaikeuksien keskellä Euroopan talousnäkymien jatkuessa heikkoina Suomella ei ole varaa säästää itseään hengiltä. Suomen talous kestää täsmäelvytyksen, mutta suomalainen yhteiskunta ei kestä massatyöttömyyden pitkäaikaisia sosiaalisia seurauksia.

Vasemmistoliito esittää seuraavaan kehysriiheen 150 miljoonan euron korvamerkittyä määrärahaa kuntien valtionosuuksiin opetustoimen ja sosiaali- ja terveydenhuollon homerakennusten korjaamiseen. Suomessa on mittava korjausvelka, noin 30 – 50 miljardia. Kosteus- ja homevaurioisissa rakennuksissa työskentelee, asuu tai hoidetaan satojatuhansia ihmisiä. Esimerkiksi opetus- ja hoitoalan rakennuksissa arvioidaan kosteus- ja homevaurioita olevan 12–26 % kerrosalasta. Eduskunnan hometutkimuksessa arvioitiin, että homehaitat aiheuttavat terveydenhuollolle vuosittain 450 miljoonan euron lisäkustannukset.

Panostukset homerakennuksiin maksavat itsensä takaisin terveyshaittojen vähentyessä. Valtion tue tulee tukea rakennusten elinkaaren kannalta oikea-aikaista ja oikein kohdennettua kiinteistönpitoa ja korjausrakentamista.

ELY-keskuksiin on luotava ohjaus- ja neuvontajärjestelmä, joka auttaa rakennusten sisäilmaa ja kosteudenhallintaa koskevissa asioissa.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Erkki Virtanen 050 511 3032

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille