Terveyskeskusmaksut pois ja perintä historiaan

Vasemmistoliitto vaatii terveyskeskusmaksujen poistoa koko Suomessa. Puolueen mielestä kuntien tulisi myös jättää sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksut perimättä silloin, kun se on ilmeisen kohtuutonta.

Vasemmistoliitto on valmistellut näiden tavoitteiden edistämiseksi kaksi valtuustoaloitetta, joita valtuustoryhmät eri puolella voivat käyttää tai muokata tarpeensa mukaan.

– Terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Terveyskeskusmaksujen poisto on keino edistää tätä päämäärää, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Terveyskeskusmaksun eli perusterveydenhuollon lääkärimaksun poisto koko Suomessa maksaisi arviolta 40 miljoonaa euroa vuodessa. Esimerkiksi Helsinki luopui maksusta vuonna 2013. Tätä ennen maksutulot kattoivat noin puoli prosenttia pääkaupungin terveyskeskusmenoista.

– Nämä ovat pieniä summia kun huomioidaan, että nykyhallitus on alentanut ansiotuloverotusta 1,5 miljardilla eurolla ja että viimeisinkin sote-esitys avaa lähes kuuden miljardin yksityiset markkinat, Andersson huomauttaa.

Valtakunnanvoudin tilaston mukaan ulosottoon päätyy vuosittain noin 400 000 sosiaali- ja terveyspalvelun laskua. Viime vuonna ne vastasivat 14 prosentista kaikista ulosottoon menneistä laskuista.

Helsingissä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen keräämiseen upposi ennen maksun poistamista jopa 30 prosenttia sen tuotosta.

– Maksu- ja perimiskäytäntöjen vuoksi hoitoon pääsy lykkääntyy. Lisäksi yksityinen perintäbisnes rahastaa toisten sairaudella ja pienituloisuudella. Kuntien onkin lopetettava yksityisten perintätoimistojen käyttö, Andersson vaatii.

Suuret terveydenhuollon maksut ja lääkkeiden omavastuut muodostavat erityisesti pienituloisimmille taloudellisen terveysesteen.

Kokonaan työelämän ulkopuolella olevissa ryhmissä on huomattavan paljon ihmisiä, joilla on suuri tarve terveyspalvelujen käyttöön tai säännölliseen terveydentilan ja lääkehoidon seurantaan.

Anderssonin mukaan terveyskeskusmaksujen poisto olisi ensi askel kohti vasemmistoliiton esittämää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ja reseptilääkkeiden omavastuiden laajempaa uudistusta.

– Jatkossa esimerkiksi hammashoidon maksuja ja lääkkeiden omavastuita pitää alentaa tuntuvasti. Maksuille sekä Kelan korvaamille lääke- ja matkakustannusten omavastuille tulee myös asettaa yhteinen vuotuinen maksukatto, joka on huomattavasti nykytason alapuolella.

Lataa valtuustoaloitteet täältä ja muokkaa omaan kotikuntaasi sopivaksi. 

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille