Parempi antaa eurojen kuin aseiden puhua

Tiedote 2.9.2014
 
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie pääministerin ilmoituksessa Ukrainan tilanteesta 2.9.2014

Mikään Ukrainan hallituksen teko ei oikeuta aseelliseen toimintaan sitä vastaan. Venäjän suorittama laiton Krimin valtaus, sotilasapu separatisteille – ja suora sotilaallinen puuttuminen – ovat täysin tuomittavia, eikä niitä mitenkään voi hyväksyä.

Euroopan unioni ja Nato eivät ole lähettäneet sotajoukkoja Ukrainan tueksi. Niiden sijaan Venäjää on yritetty painostaa neuvottelupöytään talouspakotteiden avulla. Tämä ei historian valossa ehkä ole paras keino, mutta joskus pöydällä on vain huonoja vaihtoehtoja.

On kuitenkin parempi käydä mittelöt talouden keinoin – antaa eurojen ja ruplien puhua – kuin antaa aseiden puhua.

Suomi on osa EU:ta ja EU:n yhteistä politiikkaa, mutta olemme myös Venäjän naapurimaa. Siksi on tärkeää, että Suomella on myös omia keskusteluyhteyksiä Venäjälle. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön aloitteellisuus on ollut tervetullutta.

Mihinkään paniikkiliikkeisiin nyt ei pidä ryhtyä. Suomen Nato-jäsenyys ei tuo rauhaa Ukrainassa yhtään lähemmäksi, eikä paranna yhdenkään ukrainalaisen asemaa. Myös Suomen liittyminen Naton ns. isäntämaatukisopimukseen on vähintäänkin huonosti ajoitettu. Sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen ei tule lähettää maailmalle väärää viestiä.

Lue koko puhe >>

Lisätietoja:

Annika Lapintie
Kansanedustaja, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja
050 5113156

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille