Kaivoslaki uudistettava nykypäivään

Vasemmistoliiton kansanedustajat Hanna Sarkkinen, Li Andersson, Paavo Arhinmäki, Katja Hänninen, Anna Kontula, Silvia Modig, Aino-Kaisa Pekonen ja Matti Semi ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen kaivoslain uudistamisesta. Edustajien mukaan nyt olisi korkea aika arvioida vuonna 2011 uudistettua kaivoslakia kriittisesti ja päivittää laki vastaaman yhteiskunnan nykyisiä arvoja.

– Suomen kaivoslainsäädäntö on monelta osin vanhentunutta eikä vastaa suomalaisten oikeuskäsitystä. Kaivoskiistoja on parhaillaankin käynnissä eri puolilla Suomea, kuten esimerkiksi Kuusamossa, Sodankylässä ja Heinävedellä. Eduskunta on vaatinut, että mikäli EU:n ja Kanadan välinen CETA-sopimus astuu voimaan, täytyy kaivoslakia uudistaa. Meidän mielestämme kaivoslakia täytyy joka tapauksessa uudistaa, mutta mitä mieltä on hallitus? kysyy vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Hanna Sarkkinen.

Kansanedustajien kysymyksessä nostetaan esiin useita kaivoslainsäädännön ongelmia, kuten ilmoituksella tehtävä aluevaraus malminetsintälupaa varten, ympäristökysymysten ja paikallisten ihmisten liian vähäinen huomiointi sekä yritysten vähäinen taloudellinen vastuu ja verovälttely.

– Kaivoslainsäädännön perustana pitäisi olla se, että maaperämme rikkaudet kuuluvat lähtökohtaisesti kansalaisille ja yhteiskunnalle, ei kaivosyhtiöille. Kunnille pitäisikin antaa yksiselitteinen oikeus päättää kaivostoiminnan sallimisesta ja kieltämisestä alueellaan. Lisäksi näemme että malminetsintä luonnonsuojelualueella tulee lopettaa ja louhitusta malmista tulee maksaa yhteiskunnalle korvausta veron kautta, Sarkkinen sanoo.

Hallituksen on vastattava kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin kolmen viikon kuluessa.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille