Myös korjausvelkaa ja hyvinvointivelkaa maksettava

Vasemmiston eduskuntaryhmän tiedote 15.12.2014. Kansanedustaja Kari Uotilan ryhmäpuheenvuoro budjetin palautekeskustelussa

Vasemmiston ryhmäpuhuja, kansanedustaja Kari Uotila vaatii leikkaavan talouspolitiikan muuttamista työllistäväksi ja elvyttäväksi. Vain siten Suomi voi pienentää mittavaa liikenneverkon ja rakennuskannan korjausvelkaa ja vähentää syntynyttä hyvinvointivelkaa.

– Lyhytnäköisellä euromääräisen julkisen velan välttelyllä heikennetään pitemmän aikavälin velkakestävyyttämme, sanoi Uotila.

Uotila muistutti, että sekä kansainvälinen valuuttarahasto IMF että OECD ovat suositelleet Euro-alueelle säästökurin höllentämistä ja elvytystä. Moni suomalainen asiantuntija on suositellut myös elvytystä, muun muassa Palkansaajien tutkimuslaitoksen Eero Lehto.

– Ellei liikenneverkon korjausvelkaa vähennetä, viemme pohjaa euromääräisen julkisen velan maksumahdollisuuksilta. Surkea väylästön kunto vaikeuttaa niin vientiteollisuuden, kuin kotimarkkinoidenkin toimintaa.

– Rakennuskantamme korjausvelan arvioidaan olevan 30 – 50 miljardia euroa. Tässä summassa on homekoulu poikineen. Nyt on järkevää ryhtyä korjaamaan rakennuksia, kun korot ovat matalalla, listasi Uotila.

Hyvinvointivelka syntyy ja on syntynyt ennen muuta jättityöttömyyden seurauksena. Yli neljä miljardia menee työttömyysturvan maksamiseen ja lisäksi tulevat menetetty työpanoksen arvo, menetetyt työtulot ja syrjäytymisen kustannukset.

– Meillä on edelleen tätä hyvinvointivelkaa esimerkiksi siitä, kun mielenterveyspotilailta vietiin laitospaikat, mutta avohoitopalveluita ei järjestetty.

Uotila varoittaa hallitusta tekemästä samaa virhettä vanhusten hoidon kanssa. Haettu säästö muuttuu helposti kasvaneeksi hyvinvointivelaksi. Myös ennalta ehkäisevistä palveluista leikkaaminen on tutkitusti synnyttänyt hyvinvointivelkaa ja nostanut myöhemmin kunnan sosiaali- ja terveysmenoja.

Lisätietoja: Kari Uotila puh. 050 512 3031

Lue koko puhe

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille