Kukaan ei tiedä miten aktiivimallia sovelletaan, ministerikin hukassa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen mielestä on hallitukselta vastuutonta toimintaa, että niin kutsutun työttömyysturvan aktiivimallin soveltamisen yksityiskohdista ei ole edelleenkään tietoa, vaikka laki on voimassa jo nyt.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättää torstaina kirjallisen kysymyksen aktiivimallin epäselvyyksistä.

– Vastuuministeri Pirkko Mattila näyttää kadonneen kokonaan maan alle samaan aikaan, kun työttömyyskassoissa ei tiedetä edes sitä, koska aktiivimallin soveltamisohje saadaan valmiiksi. Aktiivimalli ei ole epäselvä pelkästään työttömille työnhakijoille vaan myös viranomaisille, Pekonen sanoo.

Työministeri Jari Lindström vain lisäsi sekaannusta toteamalla muutama päivä sitten, että ”ehkä kannattaisi kuitenkin malttaa ja katsoa minkä sisältöisenä tämä aktiivimalli oikeasti tulee sitten käyttöön”, vaikka laki on ollut voimassa jo 1.1.2018 alkaen.

– Ministeriautojen takapenkeiltä on lupailtu, ettei aktiivimalli tule rankaisemaan tosissaan töihin haluavia. Kun huhtikuussa leikkuri osuu tuhansiin aktiivisiin työttömiin, joutuu näistä lupauksista kantamaan poliittisen vastuun. Toivon mukaan hallitus ei aio tähän kurjistavaan kokeeseen ryhtyä, vaan ilmoittaa pikapuoliin aktiivimallin perumisesta, Pekonen sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättää tänään kirjallisen kysymyksen, joka kuuluu: ”Kuinka hallitus aikoo varmistaa kansalaisten oikeusturvan tilanteessa, jossa heidän toimeentuloaan mahdollisesti leikkaava lainsäädäntö on astunut voimaan ennen kuin sen käytännön soveltamisesta on linjattu?”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä osallistuu SAK:n mielenilmaisuun aktiivimallia vastaan Helsingissä Senaatintorilla perjantaina 2.2.2018.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille