”Sääteleekö” Fimea hapen saantia?

Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 18.12.2015

Kansanedustaja Jari Myllykoski ihmettelee happigeneraattorien käyttöönoton viivästymistä. Happigeneraattorien käyttöönotto terveydenhuollossa tuottaisi huomattavat säästöt pullotetun hapen käyttöön nähden, mutta niitä ei ole saatu Suomessa käyttöön. Myllykoski jätti perjantaina asiasta kirjallisen kysymyksen.

Myllykosken mukaan vaikuttaa siltä, että lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lupakäsittely viivästyttää kohtuuttomasti happigeneraattorien käyttöä:
– EU teki vuonna 2011 päätöksen sallia itse tuotetun hapen käyttö pullotetun hapen rinnalla. Vaikka valtion teknillinen tutkimuslaitos ja puolustusvoimien tutkimuslaitos ovat hyväksyneet happigeneraattorien käytön, Fimea ei ole antanut lupaa happigeneraattorien käytölle.

Happigeneraattorien käyttöönoton hidastamisen on arvioitu johtaneen kilpailun vähäisyyteen, jolloin vakiintuneet pullotetun hapen tuottajat voivat pitää hintansa korkeina, mikä puolestaan johtaa terveydenhuollon kustannusten kasvuun.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä piti asiaa esillä viime vaalikaudella. Siksi asetan toiveeni sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylään, että happigeneraattorit saataisiin vihdoin käyttöön terveydenhuollossa, Myllykoski toteaa.

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

Lisätietoa: Kansanedustaja Jari Myllykoski, puh. (09) 432 3119, jari.myllykoski@eduskunta.fi

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille