Sote-uudistus ei saa vaarantaa asunnottomuustyötä

Eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Silvia Modig (vas) kiittelee asunnottomuuden kitkemiseksi viime vuosina tehtyä työtä, mutta kantaa huolta asunnottomuustyön tulevaisuudesta sote- ja maakuntauudistuksen keskellä.

– Oikeus asuntoon on perus- ja ihmisoikeus. Silti hyvinvointivaltion keskellä elää iso joukko ihmisiä, joilla ei ole varmuutta edes siitä, missä seuraavan yönsä viettää, Modig sanoo.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuoden lopussa 7 112 asunnotonta. Yli puolet asunnottomista elää pääkaupunkiseudulla, mutta myös pääkaupunkiseudulla asunnottomuus on saatu laskuun. Vaikka asunnottomuus on laskenut, nuorten asunnottomuus lisääntyi viime vuonna. Alle 25-vuotiaiden asunnottomien määrä kasvoi 190 henkilöllä ja vuoden lopussa 1 585 nuorta oli asunnottomana.

– Pelkästään Helsingissä oli viime vuoden lopussa 100 nuorta enemmän vailla vakinaista asuntoa kuin vuotta aiemmin. Muuten positiivisen kehityksen keskellä tämä on hälyttävä tilanne. Kysyimme Paavo Arhinmäen kanssa jo maaliskuussa hallitukselta, miten tähän aiotaan puuttua ja nuorille suunnattujen kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista lisätä, Modig kertoo.

Laajemmassa kuvassa Modig näkee asunnottomuuden vähentymisen taustalla pitkäjänteisen työn tulokset ja järkevän asunto ensin -politiikan.

– Asunnottomuuden vähentämiseksi on tehty hyvää suunnitelmallista työtä, vaikka työsarkaa vielä on. Asunto ensin -periaate on keskeinen. Kun ennen ajateltiin, että muut elämänhallinnan haasteet on ratkaistava ennen asunnon järjestymistä, nykyään ymmärretään, että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle, Modig sanoo.

Modig näkee kuitenkin eduskunnan käsittelyssä olevassa sote- ja maakuntauudistuksessa riskejä myös asunnottomuustyön kannalta. Jatkossa asuntopolitiikkaa tekisivät kunnat, mutta sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyisivät maakuntiin.

– Asunnottomuutta ei kitketä pelkällä sosiaalipolitiikalla tai pelkällä asuntopolitiikalla, vaan asunnottomuuden vähentämiseksi tarvitaan kokonaisnäkemystä ja sujuvaa yhteensovittamista. Miten monialaisen yhteistyön käy jatkossa? Modig kysyy.

Modigin aiheesta jättämään kirjalliseen kysymykseen vuosi sitten vastannut vastannut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vetosi maakunnille asetettuihin yhteistyövelvoitteisiin kuntien kanssa. Saarikko uskoi myös, että kunnat voisivat jatkossa panostaa vahvemmin ehkäiseviin palveluihin osana kuntiin yhä jäävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä.

– Toivoa sopii, että ministeri on oikeilla jäljillä, mutta en pysty jakamaan hänen kritiikitöntä suhtautumistaan. Asunnottomuus on ihmisoikeusongelma ja yksi niistä lukuisista kysymyksistä, jotka sote-uudistuksessa ovat yhä vailla vastauksia ja jotka ovat jääneet näkyvämpien kysymysten varjoon.

Keskiviikkona vietetään YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen Asunnottomien yön merkeissä. Silvia Modig osallistuu Asunnottomien yön päätapahtuman poliitikkopaneeliin Helsingin Dallapénpuistossa.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille