Ulkopuolinen selvitys tarpeen luottamuksen palauttamiseksi Patriaan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Ugandassa kuolleen liikemiehen toimintaan liittyvistä kytköksistä ja kansalaisten luottamuksesta valtionyhtiö Patriaan. Kysymyksen allekirjoittaneet vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat ulkopuolista selvitystä Ugandan tapahtumista.

Suomen valtion enemmistöomistama puolustustarvike- ja aseyhtiö Patria liittyy erikoiseen tapahtumaketjuun, joka johti suomalaisen liikemiehen kuolemaan Ugandassa. Modig hämmästelee vyyhtiä ja valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Mika Lintilän ja pääministeri Juha Sipilän reaktioita. Modigin mukaan on edelleen epäselvää, mitä Ugandassa oikeastaan tapahtui.

– Vaikuttaa siltä, että Patrian tuotteiden esittelylupaa hyödyntämällä on yritetty päästä joihinkin neuvottelupöytiin. Patria ja valtiojohto ovat selittäneet tilanteen olleen yksittäistapaus. Patria on tehnyt asiasta selvityksen ja kolme työntekijää on jättänyt yhtiön. Lintilä ja Sipilä ovat olleet tyytyväisiä tähän ja todenneet asian olevan loppuun käsitelty, Modig summaa.

Modig muistuttaa Patriaan valtionyhtiönä kohdistuvista vastuullisuusvaatimuksista:

– Valtio-omisteisen yrityksen toiminnan tulee olla läpinäkyvää, jotta omistajat, eli jokainen suomalainen, voivat luottaa, että toiminta on asiallista ja vastuullista. Asevienti toimialana asettaa vielä erityisiä vaatimuksia toiminnan vastuullisuudelle ja läpinäkyvyydelle.

Asevientilupia myönnetään tiukoin kriteerein. Uganda-tapauksen yhteydessä on todettu, että Ugandaan ei olisi mahdollista saada Suomesta asevientilupaa maan olosuhteiden vuoksi. Lehtitietojen mukaan kuolleella liikemiehellä oli kuitenkin lupa jakaa Patrian esitteitä maassa. Vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat hallitusta varmistamaan, ettei tällaisia yksittäisiä lupakirjeitä toimia Patrian nimissä jatkossa anneta.

– Miten kansalaiset voivat luottaa, ettei tällaista toimintakulttuuria ole Patriassa laajemmin? Hallituksella on työtä kansalaisten luottamuksen palauttamisessa Patrian toimintaan. Muutama irtisanoutuminen ei vielä syntynyttä epäluottamusta ratkaise. Hallituksen on vaadittava laajaa ja yksityiskohtaista ulkopuolista selvitystä Ugandan tapahtumista, ja tämän selvityksen on oltava kansalaisten luettavissa, Modig vaatii.

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille