Suomi takaisin perinteiseen YK:n rauhanturvaamiseen

Sotilaiden lähtö ei voi tarkoittaa kansainvälisen yhteisön tuen loppumista. Myös Suomella on velvollisuus kansainvälisen yhteisön jäsenenä auttaa Afganistania.

Kehitysyhteistyön lisääminen on huolestuttavassa turvallisuustilanteessa vaikeaa, mutta välttämätöntä. Koulutukseen, terveydenhoitoon ja infrastruktuuriin panostaminen ovat asioita, jotka luovat afganistanilaisille pitkän aikavälin edellytyksiä paremmalle toimeentulolle.

Kehitysyhteistyössä Afganistanissa korostuu vaatimus tuen tehokkuudesta, vaikuttavuudesta ja johdonmukaisuudesta. Väärin kohdennetulla avulla voidaan jopa pahentaa tilannetta, kun taas oikein kohdennettu apu on välttämätöntä.

Suomen on kansainvälisessä sotilaallisessa toiminnassa palattava perinteiseen YK:n rauhanturvaamiseen, jossa Suomella on vuosien mittaan kehittynyt korkea osaaminen ja kunniakas historia. Näin hallitus on myös päättänyt tehdä mm. Libanonissa.

Afganistanin operaatio toimii meille tärkeänä muistutuksena siitä, että rauhanturvaamisen ja suurvallan sotaoperaation yhdistäminen tuottaa huonoja tuloksia. Suomen tulee kansainvälisessä sotilaallisessa toiminnassa toimia omien kokemustensa pohjalta ja omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

Koko puhe>

 

Tykkäsitkö artikkelista? Kerro siitä kavereillesi!
Jaa kavereille